GRAD LEPOGLAVA Konstituirano novo Gradsko vijeće, Hrvoje Kovač (SDP) izabran za predsjednika

Varaždinske vijesti | 18.6.2021. u 11:29h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon održanih lokalnih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave te potvrde službenih izbornih rezultata, 17. lipnja 2021. godine održana je u Lepoglavi konstituirajuća sjednica novog Gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Na sjednici je potvrđen novi saziv Gradskog vijeća koje broji 13 članova, a činit će ga: Robert Dukarić, Ana Marija Čelig, Mario Galinec (koji je zamijenio Tonka Županića koji je svoj mandat stavio u mirovanje) i Mladen Juriša s liste HDZ-HSU; Milan Pavleković, Marija Ribić i Zorislav Rodek (koji je zamijenio Marijana Škvarića čija je dužnost gradonačelnika nespojiva s dužnošću člana Gradskog vijeća) s liste HNS-HSS Braće Radić-BUZ; Hrvoje Kovač, Željka Paska i Štefica Erdec (koja je zamijenila Sinišu Štefičara koji je svoj mandat stavio u mirovanje) s liste SDP-a; Željko Šoštarić i Boris Šinko s liste HSS-ZS i Vjeran Ježek s liste Narodne stranke Reformisti.

Svoj mandat u novom sazivu Gradskog vijeća navedeni su vijećnici započeli polaganjem vijećničkeprisege, a nakon toga i izborom članova radnih tijela te predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća.

Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Hrvoje Kovač (SDP). Za njegov je izbor glasalo troje vijećnika s liste SDP-a, troje vijećnika s liste HNS-HSS Braće Radić-BUZ i vijećnik NS Reformisti,dok su dvojica vijećnika s liste HSS-ZS bila protiv. Četvero vijećnika s liste HDZ-HSU bila su suzdržana.

Za potpredsjednike Gradskog vijeća izabrani su Milan Pavleković (HNS) i Robert Dukarić (HDZ). Izboru predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća prethodio je izbor članova radnih tijela Gradskog vijeća.

U Mandatno izborno povjerenstvo izabrani su Vjeran Ježek, kao predsjednik, te Željka Paska i Mladen Juriša kao članovi.

U Odbora za izbor i imenovanje izabrani su Marija Ribić,za predsjednicu, te Štefica Erdec, Milan Pavleković, Boris Šinko i Mario Galinec za članove.U Odbor za statut i poslovnik izabrani su Marija Varović, za predsjednicu, te Zorislav Rodek, Andrej Jamnić, Ana Marija Čelig i Željko Šoštarić za članove.

Temeljem zakonskih odredbi konstituirajuću sjednicu je na njenom početku vodila Gordana Mošmondor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lepoglave. Nakon nje, vođenje sjednice preuzeo je Robert Dukarić s kandidacijske liste koja je na izborima dobila najviše glasova, a nakon izbora predsjednika, konstituirajuću je sjednicu nastavio voditi novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač.

- S obzirom na to da su se promijenile neke okolnosti vezane za reformu lokalne samouprave, gradskih je vijećnika u Gradu Lepoglavi manje u odnosu na prošli saziv što znači da se povećala njihova odgovornost. Vjerujem da će ta razina odgovornosti biti prepoznata. Izabrani vijećnici u prvom su redu Lepoglavčani, a tek onda članovi svojih stranaka, a interes građana je ispred političkog i stranačkog interesa. Stranačke iskaznice treba staviti na stranu i pogledati prema naprijed. Potrebno je potruditi se odraditi ono što je u nadležnosti i domeni Gradskog vijeća i rada gradskih vijećnika - poručio je novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač.

Vijećnicima novog saziva Gradskog vijeća Grada Lepoglave obratio se gradonačelnik Marijan Škvarić. Uz čestitke na izboru, pozvao je vijećnike da rade u interesu Grada Lepoglave i građana.

- Moja je obaveza predlagati kvalitetne projekte i programe, inicijative i prijedloge, a vaša da u demokratskom ozračju raspravite o njima te da me ovlastite da ih, s ciljem sveukupnog razvoja Grada Lepoglave, provedem na terenu - istaknuo je gradonačelnik Škvarić te dodao da vjeruje da će imati potporu Gradskog vijeća.