Grad Ivanec uputio poziv: građanima besplatno 3.400 kanti za plastični otpad

J.Š./Varaždinske vijesti | 26.4.2021. u 13:44h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec uputio je poziv svim građanima svoga administrativnog područja koji žive u kućanstvima (poziv se ne odnosi na stanare u stambenim zgradama) da u tjednu od 26. do 30. travnja preuzmu žutu kantu za odvojeno prikupljanje plastike (PVC kanta od 120 litara).

Građani su pozvani da spremnike preuzmu u poslovnom krugu Ivkoma d.d., Ulica V. Nazora 96 b u Ivancu (gdje su privremeno uskladišteni) i to u vremenu od 9 do 17 sati. Prilikom preuzimanja potrebno je predočiti osobnu iskaznicu ili drugi identifikacijski dokument.

Samim time gasi se potreba prikupljanja plastičnog otpada u žutim vrećama, kao što je to bilo dosad, pa je gradska uprava ujedno obavijestila sve korisnike da će Ivkom ubuduće plastiku prikupljati isključivo putem PVC kanti. Prikupljanje plastike i dalje će se obavljati prema rasporedu koji su građani već dobili za 2021. godinu.  Što prije preuzmu spremnike, to će Ivkom i prije moći početi s novim načinom prikupljanja plastike.

- Ovime Grad Ivanec započinje sa završnim dijelom realizacije projekta besplatne dodjele spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, koji se velikim dijelom sufinancira iz EU fondova. Njegova ukupna vrijednost je oko 2,3 milijuna kuna, a Grad Ivanec ga provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nabava ovih spremnika se sa čak 85% bespovratnih sredstava pokriva se iz EU strukturnih i investicijskih fondova, dok ostalih 15% izdvaja Grad Ivanec – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić.

O tome koliko je ovaj projekt opsežan potvrđuje i podatak da će građani sada preuzeti 3.400 žutih kanti (za plastiku). Nakon što od strane Fonda bude isporučeno svih 3.400 plavih kanti (za otpadni papir i karton), građani će biti pozvani da preuzme i ove spremnike.

Nadalje, k tomu treba biti isporučeno još 26 smeđih kontejnera od 240 litara za biootpad (za zgrade) i 100 smeđih kanti od 120 litara (za kućanstva koja u svojim okućnicama nemaju uvjeta za kompostiranje biootpada).
Pošto je riječ o projektu koji se provodi na razini Hrvatske, natječajni postupak proveo je Fond koji je nabavu žutih spremnika povjerio tvrtki Gradatin iz Sesveta, a nabavu plavih tvrtki EOL-ekos iz Rijeke.
Za prikupljanje otpada Ivkom će angažirati nedavno nabavljena, dva nova specijalna komunalna vozila (vrijedna 2,3 milijuna kuna) koja je pribavio sufinanciranjem iz EU fondova, a o čijoj smo isporuci već izvijestili.

Označeno u
Galerija slika