Grad Ivanec: U tijeku uređenje modernih prostora za rad Kluba mladih i gradske udruge Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec: U tijeku uređenje modernih prostora za rad Kluba mladih i gradske udruge

Varaždinske vijesti | 17.1.2020. u 13:10h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec pokrenuo je investicijske radove na obnovi i rekonstrukciji objekta u svom vlasništvu, u Nazorovoj ulici, nedaleko strogog gradskog centra. Taj je objekt nekad bio iznajmljen Pučkom otvorenom učilištu, a ono ga je koristilo za svoje poslovne djelatnosti. U dijelu prostora bile su učionice Glazbene škole, autoškole i tečajeve, dok je u drugom dijelu poslovao kultni ivanečki kafić Retro. Uspješan ugostiteljski objekt nekome je bio trn u oku. Nakon propalog prvog pokušaja paljevine, u drugom podmetnutom požaru zgrada je teško stradala 2017. godine, a počinitelj nije pronađen.

Temeljem opredjeljenja i odluke Grada kao vlasnika da ovaj objekt više neće davati u najam, već da će ga obnoviti, urediti i dati ga na korištenje mladima (prvenstveno Klubu mladih i KUD-u Rudolf Rajter), počelo je izvođenje radova u prvoj fazi.

U ovoj fazi radi se na izvedbi nosive konstrukcije, na razvodu strojarskih, vodovodnih i električnih instalacija, ugradnji nove stolarije, dok će interijer biti uređen do rohbau faze. Već je izveden novi ulaz u podrum te dio pregradnih zidova, a radi se i na konstrukciji spuštenog stropa. Paralelno s grubim građevinskim radovima sagrađena je nova temeljna kanalizacija i vodovod, a slijede radovi na instalacijama, pregradnim zidovima, žbukanju i izvedbi podova. Ovoga tjedna u planu je postavljanje dijela vanjske stolarije.

Zbog činjenice da je zgrada stara stotinjak godina, radovi na sanaciji konstrukcije bili su kompleksni, naročito u podrumskom dijelu, i zahtijevali su brzu intervenciju od strane izvođača i nadzornih inženjera.  

Na gradilištu je u međuvremenu boravio i gradonačelnik Milorad Batinić koji je s arhitektom Markom Friščićem iz Studija Nexar (projekti, nadzor) i Ivanom Fištrekom iz tvrtke ISF kojoj je Grad temeljem provedenog postupka javne nabavio povjerio rekonstrukciju, na licu mjesta razgovarao o načinu izvođenja radova.

Vrijednost građevinskih radova u ovoj fazi je 812.500 kuna, od čega je 250.000 kuna za njihovo sufinanciranje Grad Ivanec tijekom prosinca uspio povući iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Tome treba pribrojiti i troškove nadzora od 25.000 kuna.

Za iduću fazu, koja bi trebala krenuti odmah po završetku prve (a za koju su u proračunu već osigurana sredstva), predviđeno je uređenje ulaza i završetak radova u interijeru, kako bi se prostori mogli početi koristiti. A to podrazumijeva postavljanje završnih zidnih i podnih obloga, vrata, rasvjete, grijanja, sanitarija i opremanje dijela višenamjenske dvorane.

Bude li sve teklo po planu, završetak prve faze očekuje se do kraja siječnja. Svi koji su uključeni u ovaj projekt svečano otvaranje objekta priželjkuju sredinom ove godine.

prostor_za_mlade3.JPG

prostor_za_mlade2.JPG