Grad Ivanec potporama pomaže mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec potporama pomaže mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja

Varaždinske vijesti | 26.1.2021. u 17:47h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec u ponedjeljak je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić s 15 novih korisnika potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz gradskog Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja.

Riječ je mahom o mladim obiteljima koje svoje stambeno pitanje rješavaju gradnjom ili kupnjom nekretnine na području Ivanca te pritom koriste novčane potpore i druge pogodnosti iz gradskog Programa mjera. Nakon što su prošle godine ugovore s Gradom o dodjeli bespovratnih sredstava potpisala 34 korisnika, ovime je ukupni broj korisnika povećan na 49.

- Često se susrećem s pitanjima građana o tome hoće li Grad ograničiti broj ovih potpora. Moj odgovor je: Ne, ove potpore nećemo ograničavati i nastavit ćemo ih financirati i dalje te u proračunu, po potrebi, osigurati i dodatna sredstva. Dosadašnji podaci pokazuju da ih koriste gotovo 100% mlade obitelji koje su trajno odlučile zasnovati egzistenciju na ivanečkom području, što je neprocjenjiv benefit za budućnost grada - izjavio je Batinić.

Svim nazočnim mladim ljudima uputio je čestitke na hrabrosti kojom su ušli u rješavanje jednog tako velikog i životno važnog pitanja kao što je osiguranje stambenog prostora te ih pozvao na suradnju sa službama Grada Ivanca. Uz zaposlenike gradskih upravnih odjela, svečanosti potpisivanja ugovora nazočila je i zamjenica gradonačelnika Lidija Kozina.

Među najstimulativnijim mjerama u gradskom Programu je oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom (do)gradnje ili rekonstrukcije kuće. Grad u 100% od plaćanja tog doprinosa oslobađa 3-članu obitelj za stambeni objekt neto korisne površine 74,25 m2, 4-članu obitelj za površinu od 81 m2, a 5-članu obitelj za površinu od 98,55 m2.

Druga mjera je oslobađanje plaćanja komunalne naknade prvih 5 godina (za korisnike koji su području grada kupili ili sagradili nekretninu).

Također, Grad Ivanec s 10% sufinancira ratu kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Ova mjera traje 5 godina, međutim, Grad subvenciju produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za 2 godine za svako novorođeno dijete u obitelji.

grad_ivanec_potpore_mlade_obitelji_25-01-2021_1.jpg

grad_ivanec_potpore_mlade_obitelji_25-01-2021_2.jpg

grad_ivanec_potpore_mlade_obitelji_25-01-2021_3.jpg

grad_ivanec_potpore_mlade_obitelji_25-01-2021_4.jpg

grad_ivanec_potpore_mlade_obitelji_25-01-2021_5.jpg

Označeno u