Grad Ivanec pomaže vlasnicima građevina na ivanečkom području u sanaciji šteta od potresa

VV | 22.1.2021. u 17:48h | Objavljeno u Našim krajem

- Građanima s administrativnog ivanečkog područjaGrad Ivanec će isplatom novčanih sredstava pomoći u sanaciji šteta na objektima (obiteljskim kućama, stambenim zgradama, na pojedinim sakralnim i građevinama javne namjene) stradalima u potresu 29. prosinca i to na način da će vlasnicima subvencionirati dio troškova sanacije – poručio je građanima gradonačelnik Milorad Batinić.

Osnova za to bit će Izvješće o preliminarnom vizualnom pregledu građevina nakon potresa koje je, temeljem narudžbe Grada Ivanca, izradilo poduzeće IPC inženjering. Njegovi građevinski stručnjaci su izvršili pregled i procijenili štete na svim prijavljenim objektima.

Razna oštećenja prijavljena su na 73 objekta širom gradskog područja i to ponajviše na obiteljskim kućama i stambenim zgradama, ali i na objektima javne namjene te na pojedinim sakralnim i povijesnim objektima.

- S obzirom na to da su se gradskim službama nakon potresa javili mnogi građani preplašeni zbog potencijalno narušene statike njihovih objekata i zabrinuti za sigurnost boravka ukućana u njima, odmah smo angažirali građevinske vještake i uputili ih na teren. Troškove pregleda objekata i procjene šteta u iznosu od oko 25.000 kuna pokrio je Grad Ivanec. Jer situacije koje su potencijalno opasne za sigurnost građana sigurno nisu nešto što može čekati – izjavio je gradonačelnik.

Uz one objekte za koje su statičari utvrdili da se, unatoč manjim oštećenjima, mogu upotrebljavati bez ograničenja, evidentirana su dva stambena objekta koja zahtijevaju hitnu sanaciju.

Za 6 objekata preporučena je sanacija, s time da je u ovim slučajevima u pravilu riječ o porušenim ili teže oštećenim dimnjacima, čiji pad s visine može biti opasan za živote ljudi te prouzročiti dodatne štete na objektima.

Na ostalim objektima, a riječ je dvjema obiteljskim kućama te o osam višestambenih zgrada u Ivancu s ukupno 71 stanom i tri poslovna prostora, evidentirana su manja oštećenja, uglavnom popucala fasada i žbuka.

Vlasnicima svih navedenih oštećenih objekata Grad će pomoći u sanaciji na način da im pokrije dio troškova građevinskog materijala i sanacijskih radova. Grad će financirati i troškove popravka građevina u gradskom vlasništvu, a dio potrebnih sredstava osigurat će i za sanaciju pojedinih oštećenih sakralnih objekata.

Što se tiče sanacije objekata u vlasništvu države i Županije, njih će morati pokriti njihovi vlasnici.

S obzirom na upite građana o mogućnostima naknadnih prijava šteta od potresa na građevinama (prijave su se u redovitom roku mogle podnositi do 8. siječnja), Grad je iznimno izašao u susret onim građanima koji ih zbog više sile (boravak u bolnici)nisu mogli prijaviti na vrijeme. Takvi građani pozvani su da prijavu šteta izvrše zaključno do 31. siječnja, uz predočenje odgovarajuće dokumentacije (otpusno pismo). Štete se prijavljuju gradskom Odsjeku za komunalno gospodarstvo i komunalno redarstvo, tel. 492 864 i 091 44 04 895.

Budući da Grad s dodatnih 100.000 kuna (uz inicijalnih 20.000 kuna koje je već uplatio) pomaže potresom razorenoj Banovini te da usto i vlastitim građanima pomaže u sanaciji šteta, sve to potrebno je i normativno regulirati. Stoga će sepred vijećnicima Gradskog vijeća na sjednici sazvanoj za petak, 29. siječnja, naći Odluka o novčanoj pomoći Grada i za sanaciju šteta od potresa i na području Ivanca i na Banovini, a kojom je precizno propisan način isplate podnositeljima koji su prijavili štete.

A kako je potres bio potkraj 2020. godine i da Grad u svom proračunu za 2021. godinu nema osigurana sredstva za te svrhe, potrebna će se sredstva morati osigurati rebalansom proračuna.

Označeno u