Gostovanjem Tjedna smijeha Općina Martijanec nastavila s razvitkom kulturne scene Foto: Općina Martijanec

Gostovanjem Tjedna smijeha Općina Martijanec nastavila s razvitkom kulturne scene

Varaždinske vijesti | 16.3.2017. u 15:24h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U sklopu 8. Tjedna smijeha, Kerekesh teatar gostovao je s predstavom "Dimnjačar" u Društvenom domu u Martijancu.

Kako ističu iz Općine Martijanec, nastup Kerekesh teatra samo je jedno od kulturnih događanja kojih je zadnjih godina u općini sve više.

- Općina Martijanec se okrenula ka kulturnim događanjima s namjerom da mještani ne ostanu zakinuti u niti jednom segmentu suvremenog života. To je u skladu s općinskim ciljem da se podizanjem standarda mladi ljudi zadrže u općini Martijanec pa možda i privuku novi stanovnici. Općinske vlasti su svjesne da je za ostvarivanje tog cilja potrebno riješiti i niz drugih stvari, ali kultura je svakako bitno područje - ističu iz Općine.

A da su se ozbiljno posvetili tom cilju, pokazuju i sve veća ulaganja u kulturu i sve učestalija kulturna događanja. Jedno od značajnijih je bio i novogodišnji koncert klasične glazbe u crkvi u Martijancu.

Veliku ulogu u oživljavanju kulturnog života igra Kulturno umjetničko društvo Martijanec. KUD je samo u zadnjoj godini nekoliko puta gostovao u Mađarskoj na velikim međunarodnim smotrama vezanima uz štovanje sv. Martina. Malo je poznata činjenica da je martijanečki KUD osnovan tek 2010. godine te je jedan od najmlađih KUD-ova u županiji, a za samo sedam godina postojanja postao je prepoznatljiv čuvar lokalne tradicije i baštine.

Iz Općine napominju da je KUD formalno postojao i ranije, ali bez ikakve konkretne organizacije ili redovnog djelovanja te je tek s dolaskom aktualne općinske vlasti postao bitan dio općinske prezentacije na domaćem i međunarodnom planu. Načelnik Marijan Horvat zadovoljan je aktualnom situacijom na kulturnom polju u općini Martijanec no, kako kaže, svjestan je da posla još ima jako puno.

Sve smo radili ispočetka. Općinski KUD-ovci nositelji su kulturne tradicije općine, a naš KUD je aktivan tek sedam godina. U tom kratkom vremenu je uspio doći na međunarodnu scenu i ondje promovirati Općinu Martijanec. Također, počeli smo s koncertima i kazališnim predstavama, s tim ćemo i nastaviti te pritom vodimo računa da zadovoljimo svačiji kulturni apetit. Zato tu ima koncerata klasične glazbe, nastupa KUD-a i komedija. Ne želimo biti pretenciozni nego pružiti mještanima ono što ih zanima – rekao je Horvat.