GORNJI KNEGINEC Općinske nagrade Sandru Meštriću, Mariji Habunek i DVD-u Donji Kneginec Foto: Općina Gornji Kneginec; VV arhiva

GORNJI KNEGINEC Općinske nagrade Sandru Meštriću, Mariji Habunek i DVD-u Donji Kneginec

Varaždinske vijesti | 13.6.2024. u 12:19h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Općine Gornji Kneginec održalo je u srijedu 12. lipnja 32. sjednicu. Na dnevnom redu bile su četiri točke koje su usvojene jednoglasno. Sjednici je bilo prisutno deset vijećnika.

kneginec_vijece_12062024_3.jpg

Odlukom o dodjeli nagrada Općine Gornji Kneginec Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca, a nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Mariji Habunek iz Turčina i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec.

Sandro Meštrić je rukometni golman rodom iz Gornjeg Kneginca. Djetinjstvo je proveo u Knegincu gdje je i započeo svoj rukometni put upravo u Rukometnom klubu Kneginec. Karijeru je nastavio igrajući za rukometne klubove u Trnovcu i Vidovcu, te u GRK Varaždin za koji je potpisao 2014. godine. U njemu je ostao do 2021. godine kada je dobio poziv francuskog Pays d’ Aix UC u kojem je mijenjao poznatog francuskog golmana Wesleya Pardina. Potom nastupa u slovenskoj prvoj ligi za klub Riko Ribnica gdje je u sezoni 2021./2022. proglašen najboljim golmanom slovenske lige.

sandro_mestric_kielce_1.jpg

Uslijedio je poziv poljskog Industria Kielce kojeg predvodi slavni trener Talant Dujshebaev, s kojim je potpisao ugovor u siječnju 2022. godine, no Sandro je pretrpio tešku ozljedu leđa i višemjesečni oporavak pa je za klub nastupio tek u studenome prošle godine. Sandro je u klubu ostvario izvanredne rezultate i vrlo visok postotak obrana što je posljedično dovelo do prvog poziva za priključenje hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji na pripremama za nadolazeće Olimpijske igre.

Marija Habunek radila je 44 godine kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna. Radila je u vremenu kada nije bila osviještena socijalna skrb za potrebite i nije bilo uvjeta za rad kao što je to danas. Osoba je koja uvijek svakog dočeka osmijehom i vremenom za čašicu razgovora i poneki savjet. Svojim iskustvom i ljubavlju pomogla je mnogim obiteljima koji su joj zauvijek zahvalni.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima. Članovi DVD Donji Kneginec sredinom 2022. godine pokrenuli su inicijativu za formiranjem prve skupine vatrogasnog pomlatka (djece u starosti od 6. do 12. godine života) u povijesti društva. Svoj prvi nastup vatrogasni pomladak imao je 30. srpnja 2022. godine na natjecanju „Gojanec 2022.“ gdje „ekipa 1“ osvaja četvrto, a „ekipa 2“ 15. mjesto. Uslijedili su nastupi na desetak natjecanja od kojih se ističu sljedeći rezultati. „Ekipa 1“ osvaja drugo, a „ekipa 2“ prvo mjesto na „Općinskom natjecanju VZO Gornji Kneginec“. Na „14. Županijskom natjecanju vatrogasne mladeži“ na NK Sloboda Varaždin „ekipa 1“ osvaja peto mjesto i ostvaruje plasman na regionalno natjecanje Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Na „22. Kupu Gornjeg Kučana“ ekipa pomlatka osvaja prvo mjesto i svoj prvi pehar, dok na „25. Kupu Grada Ludbrega“ osvaja drugo mjesto i drugi pehar. Na „10. Kupu DVD-a Tužno“ „ekipa 2“ ostvaruje prvo, a ekipa vatrogasne mladeži (djeca u starosti od 12. do 16. godine života) sedmo mjesto. Ujedno, na ovom je natjecanju prvi puta nastupala ekipa vatrogasne mladeži, a ekipa vatrogasnog pomlatka osvojila je svoj treći pehar. Također, na „Kupu DVD-a Hrženica“, koje je bilo ujedno 6. kolo Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za mladež i pomladak ukupno je osvojeno drugo mjesto, dok je na „1. Koordinacijskom natjecanju Sjeverozapadne Hrvatske za vatrogasni pomladak“ u Čakovcu osvojeno deveto mjesto od ukupno dvadeset ekipa s prostora četiri sjeverne županije.

dvd_donji_kneginec_vv_arhiva.jpg

Kako natjecanja nisu jedini rad s djecom potrebno je naglasiti brojne aktivnosti koje članovi Društva rade s pomlatkom i mladeži. Tako se redovito provode kreativne radionice prilikom značajnih datuma u godini poput božićnih i uskršnjih radionica ili pak radionica za Majčin dan. U veljači ove i prošle godine organizirane su dvije „Male skupštine“ gdje su djeca održala sjednice po uzoru na sjednice koje drže njihovi iskusniji voditelji. Također se provode i razne terenske nastave i izleti. Tako su djeca, u cilju boljeg upoznavanja vatrogastva, 15. travnja prošle godine posjetili Vatrogasni muzej i vozni park Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, a 13. travnja ove godine organiziran je i planinarski izlet na goru Čevo. A kako bi privukli što veći interes mladih za vatrogastvo članovi Društva organizirali su na Praznik rada „1. vatrogasne igre“ kao i 19. svibnja „Dane otvorenih vrata DVD“ koji su bili iznimno posjećeni.

Nagrade dobitnicima će se uručiti na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Gornji Kneginec.

Treba spomenuti da su općinski vijećnici donijeli Zaključak o prestanku mandata člana Općinskog vijeća i početku obnašanja dužnosti zamjenika člana Općinskog vijeća. Naime, 17. svibnja općinski vijećnik Matija Lukinec podnio je pisani zahtjev za mirovanje mandata u Općinskom vijeću, a njega će zamijeniti Zoran Hofman koji je ujedno i prisegnuo. Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju i izboru članova Mandatne komisije umjesto Matije Lukinca za predsjednika se bira Ivica Kaniški, a za člana Mario Koren.

kneginec_vijece_12062024_4.jpg

kneginec_vijece_12062024_2.jpg

kneginec_vijece_12062024_1.jpg