GORNJI KNEGINEC Održana svečana sjednica i dodjeljene nagrade povodom Magdalenja: "Općina poželjna za život!"

VV | 22.7.2022. u 10:35h | Objavljeno u Našim krajem

U idiličnom ambijentu Zlatnih gorica sinoć je održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Gornji Kneginec povodom Dana općine i Župe sv. Marije Magdalene.

Okupljene su pozdravili načelnik Općine Goran Kaniški i predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, a među gostima su bili varaždinski župan Anđelko Stričak, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Županijske Skupštine Josip Križanić, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković te brojni načelnici općina s područja Varaždinske županije, ali i drugih dijelova Hrvatske, predsjednici općinskih vijeća, predstavnici javnih institucija i drugi uvaženi gosti.

Mnogima uzor

Načelnik Goran Kaniški u svom je govoru, između ostaloga, istaknuo važnost formiranja nove objedinjene Turističke zajednice "Varaždinski bregi", osnovane zajedno s nekoliko susjednih općina, naglasivši da će se u narednom razdoblju veliki naglasak staviti upravo na razvoj turizma.

Općina je nedavno pristupila i LAG-u Sjeverozapad, a tu su i projekti koji će se moći financirati kroz ITU mehanizam. Također u suradnji s drugim općinama kreće se u projekt uvođenja širokopojasnog interneta koji će doprinjeti kvaliteti života stanovnika, ali i radu gospodarstvenika na području općine. Od većih i važnijih infrastrukturnih projekata načelnik je naglasio obnovu i prenamjenu zgrade bivšeg dječjeg vrtića i izgradnju rotora na križanju Topličke i Vukovarske ulice u Turčinu.

Predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec rekao je da je Magdalenje uvijek prilika da se podvuče crta za proteklo jednogodišnje razdoblje. Naglasio je da Općinsko vijeće ima više nego stabilnu većinu i da se odluke donose jednoglasno, "čime se šalje poruka odgovornosti prema mještanima i investitorima".

Rad Općine pohvalio je i predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić kazavši da je to jedna od najperspektivnijih općina u županiji, dok je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj, kao predstavnik svih JLS-ova Varaždinske županije, rekao da je Općina Gornji Kneginec mnogima uzor i mjesto poželjno za život.

Općinske nagrade

Odlukom Općinskog vijeća dodijeljene su i ovogodišnje općinske nagrade za iznimna dostignuća. Nagradu za životno djelo dobio je Danijel Borović, dok su nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu pripale Nogometnom klubu Zagorac i Ivanu Keretiću.

Danijel Borović umirovljeni je pukovnik Hrvatske vojske. Kao vojni pilot tadašnjeg JNA početkom Domovinskog rata u veljači 1992. godine, unatoč svim ograničenjima, organizira prelet iz Bihaća u Pulu. Tim je činom Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov. Nakon preleta Borović ulazi u sastav Hrvatske vojske s činom bojnika i zajedno s Rudolfom Perešinom radi na formiranju 1. lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sa suprugom Snježanom napisao je knjigu „Prelet za Hrvatsku“ u kojoj oboje opisuju događaje iz toga vremena.

Ivan Keretić samouki je kneginečki slikar, ljubitelj kulturne i povijesne vrijednosti svoga zavičaja. U svojim motivima prenosi raznorazne prizore iz seoskog života, portrete i povjesnice. Jedan je od osnivača Likovne udruge „Kula Kneginec“ čiji je predsjednik bio deset godina, a danas je počasni član Udruge.

U svojoj 75 godina dugoj povijesti NK Zagorac igrao je u brojnim ligama, zabilježio brojne pobjede, a igrao je i nekoliko međunarodnih utakmica. Najvažniji doseg bio je u sezoni 1965./1966. kada je „zlatna generacija“ igrala u Zagorsko-varaždinskoj zoni. Iako klub od 2016. godine nema seniorsku ekipu i dalje djeluju veterani koji se natječu u veteranskoj ligi. Veliku potporu klubu daju brojni sponzori, od kojih je najznačajnija Općina Gornji Kneginec. Trenutni predsjednik kluba je Ivica Nemeček, a tajnik Dragutin Pofuk.

U kulturno-umjetničkom programu svečane sjednice sudjelovale su učenica Osnovne škole Kneginec Gornji Katja Hrastovec i varaždinska sopranistica Bernardica Bačan, koje su nastupile uz klavirsku pratnju Josipa Levatića.