GORNJI KNEGINEC Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima Foto: Općina Gornji Kneginec

GORNJI KNEGINEC Obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Varaždinske vijesti | 23.8.2022. u 16:52h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 23. kolovoza izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Općine Gornji Kneginec i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava položila su vijence i zapalila lampione ispred spomen obilježja na stratištu u šumi Kolnjak gdje su partizani poubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile dovedene s igrališta Varteks i drugih mjesta.

Na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve prisustvovali su Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Ministarstva hrvatskih branitelja, kao izaslanica ministra Tome Medveda, općinski načelnik Goran Kaniški, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava.

U programu obilježavanja ženski vokalni sastav Kneginje izveo je himnu Republike Hrvatske, a molitvu je predvodio župnik Tihomir Kosec. Nakon komemoracije u župnoj crkve Svete Marije Magdalene održana je misa zadužnica za sve žrtve ratnih i poratnih stradanja u Drugom svjetskom ratu i poraću, kao i za poginule u Domovinskom ratu.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta od 23. rujna 2008. godine dok je Hrvatski sabor 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj u razdoblju od 1945. do 1990. godine. U njoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

gornji_kneginec_dan_sjecanja_23082022_1.jpg

gornji_kneginec_dan_sjecanja_23082022_2.jpg

gornji_kneginec_dan_sjecanja_23082022_3.jpg

gornji_kneginec_dan_sjecanja_23082022_4.jpg