Gornjem Knegincu petica za transparentnost proračuna Foto: Općina Gornji Kneginec

Gornjem Knegincu petica za transparentnost proračuna

VV | 2.7.2020. u 20:29h | Objavljeno u Našim krajem

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Općina Gornji Kneginec polučila je izvrstan rezultat u provedenom istraživanju, te je dobila ocjenu 5 (od mogućih 5). U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjerila brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu istraživanja bili objavljeni proračunski i prateći dokumenti u razdoblju studeni 2019. - travanj 2020. prema sljedećem popisu:


• godišnje izvršenje proračuna za 2018.,
• polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.,
• prijedlog proračuna za 2020.,
• izglasani proračun za 2020.,
• proračun za građane za 2020.

Navedena ocjena samo potvrđuje da Općina Gornji Kneginec sve podatke javno predočava svojim građanima, ne samo putem mrežnih stranica Općine, već i putem Kneginečkog lista i ostalih tiskovina,te maksimalno nastoji informirati svoje žitelje o troškovima koji proizlaze iz rada Općine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci