Godina velikih investicija za Općinu Sveti Đurđ: za novi vrtić stigla uporabna dozvola Foto: Općina Sveti Đurđ

Godina velikih investicija za Općinu Sveti Đurđ: za novi vrtić stigla uporabna dozvola

Varaždinske vijesti | 3.5.2020. u 08:45h | Objavljeno u Našim krajem

- Sve ono što je bilo u planu kao realizacija i plan od dana "Đurđeva" 2019. do dana "Đurđeva" 2020. je i ostvareno. Najveća investicija izgradnja dječjeg vrtića veličine 750 četvornih metara za 100 polaznika je i završena te je i dobivena uporabna dozvola, a i zatraženo je dobivanje dozvole za rad dječjeg vrtića "Suncokret". Slijedi zapošljavanje 11 djelatnika te upis polaznika. Vrijednost kompletne investicije iznosi oko 9.000.000 kuna. Odobrena sredstva Ministarstva poljoprivrede iznose 7.000.000 kuna, a Ministarstva regionalnog razvoja 1.240.000 kuna, a od tih sredstava Općini je isplaćeno dosad 3.500.000 kuna. Ostali dio od 4.740.000 kuna očekujemo u svibnju - ističu u Općini Sveti Đurđ koju vodi načelnik Josip Jany te najavljuju nove investicije za koje se već radi projektna dokumentacija, a riječ je o novom komunalnom dijelu s garažama, poslovnim prostorima i mini tržnicom, Dom za starije i nemoćne, reciklažno dvorište te rotor u Hrženici.

Kreće realizacija brzog interneta

Općina se javila i na dva natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva te se i tu očekuje pozitivan odgovor, kao i kod Ministarstva zaštite okoliša za reciklažno dvorište. Najveći projekt Općine Sveti Đurđ je Aglomeracija koja se radi s Gradom Ludbregom i Općinom Martijanec, gdje je vrijednost investicije 460.000.000 kuna. Na Općinu Sveti Đurđ otpada 120.000.000 kuna te je projekt pred realizacijom, a investicija će Općinu koštati 8.000.000 kuna.

- Tu moramo spomenuti da sa susjednim općinama i Gradom Ludbregom kreće i realizacija projekta brzi internet - najavljuju iz Općine i dodaju kako se u proteklom razdoblju krenulo u obnovu društvenih domova u Svetom Đurđu, Hrženici, Strugi, Prilesu, Karlovcu, Luki, Komarnici, Sesvetama i Obrankovcu.

- Naši društveni domovi bit će uređeni, a neki već jesu. Na našim mještanima je da ih koriste, a plaćat će samo režijske troškove - navode u Općini Sveti Đurđ.

U vatrogastvo Općine će i ove godine biti utrošena velika sredstva. U vatrogasnom domu u Svetom Đurđu napravljeno je i novo centralno grijanje, u Karlovcu se radi vatrogasno spremište, radi se projekt vatrogasnog spremišta u Strugi, sanitarije u Komarnici, a kupit će se i nova oprema za šest dobrovoljnih vatrogasnih društva. Ulaže se i u sport. Općina Sveti Đurđ ima najbolju školu nogometa u Varaždinskoj županiji koju polazi 100 polaznika. Općina financira svih pet nogometnih klubova kroz uređenje prostorija, obveza prema Nogometnom savezu, te financira režijske troškove.

- Vode se pregovori sa ženskim hrvačkim klubom iz Ludbrega za zajedničku investiciju mini dvorane za trening hrvačica s teretanom na prvom katu Općine, s obzirom na to da imamo najbolju žensku hrvačicu u Hrvatskoj, Ivu Gerić iz Hrženice - navode u toj općini.

Općina pomaže u svim segmentima društva, od najmlađih do najstarijih, kao i poljoprivrednicima, a dodjeljuju se potpore za novorođenčad dok su učenicima osnovne škole osigurane radne bilježnice, a osigurava i nagrade najboljim učenicima, mentorima i sportašima. Također, sufinancira se i vrtić.

Javna rasvjeta, pješačka staza...

Od ostalih investicija, u Općini ističu kako je investirano u javnu rasvjetu, u suradnji sa ŽUC-om izgrađena je dio pješačke staze, kao i fini sloj od ulaza u Sveti Đurđ do Društvenog doma, a izmjenama Prostornog plana stekli su se uvjeti za stambenu poslovnu zonu u predjelu "Vulinec" u Svetom Đurđu. Općina je uredila i kupila nova dječja igrala te su postavljena u svim naseljima. Odvoz smeća dobro funkcionira, a i svijest građana, tako da je na području Općine sve manje divljih odlagališta. U uređenje poljskih puteva svake se godine uloži oko 200.000 kuna, a iz Općine apeliraju da kod oranja mještani ne bacaju otpad i zemlju na puteve.

- Općina će naplatiti kaznu svima koji prekrše ovu odluku - navode.

Općina financira i kulturne udruge koje dobro rade: mlade tamburaše, KUD Juraj Lončarić iz Hrženice i legende limene glazbe KUD Sloga iz Karlovca Ludbreškog.

- Moramo također pohvaliti i one koje održavaju cvijeće po mjesnim odborima, središtu Svetog Đurđa, oko crkve. Udruga "Đurđek" iz Svetog Đurđa, žene iz Hrženice, Sesveta, Struge, Luke i Karlovca, ali i djelatnike Općine koji vode brigu o zelenim površinama i groblju, a to su Zvonko Stančin, Stjepan Stančin i Darko Kovaček - navode iz Općine iz koje najavljuju skorašnji početak rada ordinacije opće medicine.

- Općina je potpisala Sporazum s ravnateljem Doma zdravlja Varaždin o sufinanciranju hladnog pogona u iznosu od 10.000 kuna mjesečne režijske troškove do ispunjenja kvote od 1.280 pacijenata - navode u Općini na koju je utjecala epidemija koronavirusom.