GDCK Ludbreg: U sklopu projekta "Pomažemo sebi - pomažemo drugima" krenula zapošljavanja Foto: Grad Ludbreg

GDCK Ludbreg: U sklopu projekta "Pomažemo sebi - pomažemo drugima" krenula zapošljavanja

Varaždinske vijesti | 7.7.2021. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta "Zaželi II" pod nazivom "Pomažemo sebi – pomažemo drugima" koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, zaposlene su prve četiri ženske osobe.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, pri čemu će ukupno 20 žena biti zaposleno 12 mjeseci. Projekt je vrijedan 1.823.540 kn i u 100-postotnom iznosu financira ga Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda.

– Kroz projekt zapravo ostvarujemo dva cilja. Prvi je osnaživanje i unaprjeđenje radnog potencijala 20 žena koje spadaju u skupinu teže zapošljivih osoba, niže razine obrazovanja, spadaju u skupinu srednje životne dobi i žive u ruralnom području te su neuspješne u pronalaženju posla. Zbog toga one su društveno izolirane i neaktivne što dugoročno ima za posljedicu različite psihičke i zdravstvene tegobe, te slabu motiviranost za stručno usavršavanje i rad na osobnom razvoju što dodatno otežava pristup tržištu rada. Projektne aktivnosti uključuju obrazovanje 20 žena što omogućuje stjecanje novih znanja i sposobnosti te tako pridonosi povećanju konkurentnosti na tržištu rada i nakon provedbe projekta. Zapošljavanje u okviru projekta osigurat će im socijalnu uključenost, društvenu povezanost, financijsku neovisnost i povećanu razinu motiviranosti za daljnji rad i učenje – objašnjava Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva CK.

Drugi, specifični cilj projekta pridonosi povećanje kvalitete života 120 krajnjih korisnika starije životne dobi.

- Korisnici su osobe starije od 65 godina života koje su ujedno i osobe u nepovoljnom životnom položaju što materijalnom, što zdravstvenom ili osobe s invaliditetom koje žive na teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima koji nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili su oni udaljeni i ne mogu im pružiti svakodnevnu njegu stoga su i to naši korisnici projekta Zaželi faza II – kaže Mirjana Jerbić te naglašava da će se kroz projekt nastojati riješiti i problematika socijalne isključenosti i siromaštvo osoba starije životne dobi kojima prijeti institucionaliziranje.

– Žene će u 12 mjeseci svoga rada brinuti o 120 korisnika, dakle svaka žena brinut će o šestero osoba donoseći im hranu, lijekove, ogrjev, brinuti o higijeni i čistoći prostora u kojem korisnici žive, pomoći im u plaćanju računa i voditi brigu da se lijekovi redovno uzimaju, pomoći im kod odlaska kod liječnika, u banku, CZSS, poštu i druge institucije bitne za normalno funkcioniranje ljudi starije životne dobi – zaključuje Mirjana Jerbić.

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_2.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_3.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_5.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci