GDCK IVANEC: Uključivanje mladih središnji je čimbenik u stvaranju snažnih društava

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.3.2020. u 16:45h | Objavljeno u Našim krajem

Održano je 18. gradsko natjecanje ekipa prve pomoći u organizaciji OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik i GDCK Ivanec. Pobjedu je odnijela ekipa domaćin Natjecanja, ekipa OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik u kategoriji osnovnih škola, te ekipa SŠ Maruševec. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 48 natjecatelja, šest mentora ekipa, 19 glumaca te preko 40 članova Komisija.

Crveni križ u edukaciji mladih i odraslih

- Na natjecanju mladi članovi Crvenog križa pokazali su što i koliko znaju o Pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i praktično prezentirali znanja i vještine iz pružanja prve pomoći - kaže ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek, dipl.soc.radnik, dodajući da su glumci koji su doista ’’vjerno’’ glumili ozlijeđene bili učenici iz OŠ Klenovnik. Natjecanje je otvorio Mladen Blaško, načelnik općine Klenovnik koji je uputio čestitke OŠ Klenovnik, svim članovima Komisija, osobama za realistični prikaz ozljeda, glumcima iz škola koje su sudjelovale na natjecanju, volonterima GDCK Ivanec, ali i Autobusnom prometu Varaždin.

Inače, GDCK Ivanec održalo je u veljači edukaciju mentora ekipa prve pomoći. Na edukaciji je sudjelovalo sedam mentora koji su pripremali ekipe prve pomoći za Natjecanje. Kao pripremna aktivnost održana je i specijalistička edukacija za RPO.

- To je realistični prikaz ozljeda, a što je sastavni dio edukacije iz prve pomoći te GDCK Ivanec ima educiranih devet osoba za RPO - kaže ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek.
Crveni križ educira mlade te su sukladno uvođenju cjelovite Kurikularne reforme, u osnovne i srednje škole uvedene teme Hrvatskog Crvenog križa. Tako će u OŠ Ivana Rangera Kamenica i OŠ Izidora Poljaka Višnjica, GDCK Ivanec provoditi radionice iz prve pomoći za učenike 1.razreda. I u Srednjoj školi Ivanec provedene su tri radionice za učenike 1. razreda.- Obuhvaćeno je 66 učenika, a pod nazivom “Prva pomoć spašava život” obrađuju se teme po pitanju pružanja neodgodive prve pomoći, vježbe oživljavanja, pomoć osobi kod gušenja, jako vanjsko krvarenje, a tijekom narednih mjeseci biti će provedene radionice za još 70 učenika prvih razreda - najavljuju iz GDCK Ivanec.

- Najavljujemo i prikupljanje članarine u Tjednu Crvenog križa među mladim članovima, a od kojih se polovica sredstava prikupljenih članarinom vraća školama za opremanje ormarića prve pomoći i ostalog potrebnog materijala za ekipe prve pomoći - kaže ravnateljica GDCK Ivanec.

I u svim dječjim vrtićima GDCK Ivanec započelo je s provedbom programa „Odgoj za humanost“, a do sada je provedeno ukupno pet radionica u DV Ivančice Ivanec, DV Runolist Žarovnica, DV Latica Klenovnik, i DV Čarolija u Bikovcu. Obuhvaćeno je 157 djece predškolske dobi. Radionice iz istoimenog programa dogovorene su i za djecu u dobi od 3 do 7 godina u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Gustav Krklec Ivanec.

Motiviranje mladih za uključenje

U provođenje radionica uključeni su volonteri koji su prošli Ljetnu školu mladih Crvenog križa koja se organizira u Orahovici, a to su: Želja Janžek, Ida Pintarić, Katarina Klarić, Sebastijan Pintarić i Iva Pofuk. No, unatoč velikom naporu i provođenju mnogobrojnih programa u školama kako za učenike, tako i učitelje, te stručne suradnike, Crveni križ bilježi izrazit pad broja mladih članova u školama. Stoga, GDCK Ivanec poziva mlade na uključivanje u članstvo Crvenog križa, jer uključivanje mladih središnji je čimbenik u stvaranju snažnih društava Crvenog križa, mladih koji će humanitarno djelovati i prenositi svoja znanja i vještine na vršnjake.

Galerija slika