GDCK Ivanec: U Tjednu Crvenog križa održana edukacija volontera Foto: GDCK Ivanec

GDCK Ivanec: U Tjednu Crvenog križa održana edukacija volontera

Varaždinske vijesti | 14.5.2019. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na Svjetski dan Crvenog križa, 8. svibnja, u Kulturnom centru u Lepoglavi održana je edukacija volontera Gradskog društva Crvenog križa Ivanec.

Na edukaciji koja je obuhvatila teorijski i praktični dio, 20-ak volontera steklo je znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njegovim načelima, međunarodnom humanitarnom pravu, Hrvatskom Crvenom križu, Zakonu o volonterstvu, Etičkom kodeksu volontera i Etičkom kodeksu Crvenog križa. Praktični dio edukacije - tečaj osnovnih postupaka održavanja života (prva pomoć), proveo je doktor medicine i licencirani instruktor prve pomoći, dr.med. Nikola Rogina.

- Ovo je tek prva u nizu edukacija volontera. Iduća edukacija koju planiramo jest edukacija odgajatelja za provođenje programa Hrvatskog Crvenog križa "Odgoj za humanost od malih nogu" u dječjim vrtićima na području djelovanja GDCK-a Ivanec. Na jesen ćemo edukacije za provođenje programa Crvenog križa provesti u suradnji sa zainteresiranim osnovnim školama, a nakon toga krećemo sa specijalističkim edukacijama za članove Interventnog tima GDCK-a Ivanec - istaknula je ravnateljica GDCK-a Ivanec Jasminka Ruhek i naglasila da su volonteri pokretačka snaga Crvenog križa.

Naime, tijekom protekle godine u aktivnostima GDCK-a Ivanec volontirala su 84 volontera koji su uložili 466 volonterskih sati. Volontirali su na raznim administrativnim, fizičkim poslovima, edukacijama iz prve pomoći, na provođenju humanitarno-socijalnih programa i drugim aktivnostima.

- Najveći broj je mladih volontera te onih starijih od 46 godina života. Također, GDCK Ivanec je tijekom protekle godine volonterima, fizičkim i pravnim osobama uručio 29 volonterskih priznanja, kao i jubilarnih zahvalnica i plaketa. Bez obzira volontira li netko povremeno ili dugotrajno ili u kriznim situacijama, svaka minuta poklonjenog vremena je vrijedna! - napomenula je J. Ruhek.

gdck_ivanec_edukacija_volontera_2.JPG

gdck_ivanec_edukacija_volontera_1.JPG

gdck_ivanec_edukacija_volontera_3.JPG