Franjo Prstec (HDZ) postao predsjednik topličkog Gradskog vijeća

Napisao/la: -

Nakon više od godine dana Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica izabralo je novog predsjednika i potpredsjednika. Osam vijećnika iz redova oporbe svoj glas je dalo HDZ-ovcu Franji Prstecu, a svi vijećnici dali su podršku HSLS-ovcu Mati Halužanu.

Iako je bilo svega nekoliko točaka na dnevnom redu, aktiviranje mandata HSLS-ovca Mate Halužana i izbor predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća, sjednica je trajala gotovo dva sata, a nije prošla bez povišenih tonova, prepucavanja i međusobnog vrijeđanja vijećnika.

Prstec je naveo da je osam vijećnika potpisalo i dalo podršku njegovoj kandidaturi te da će oporba sada aktivno sudjelovati u vlasti na dobrobit građana.

Vijećnici iz redova SDP-a i HNS-a nisu podržali kandidaturu Prsteca za predsjednika Gradskog vijeća, a kao razlog neki od njih naveli su upitan moral Prsteca i njegove porezne dugove prema državi.

- Ne mogu dići ruku za gospodina Prsteca jer se radi o osobi upitnog morala, dužan je državi, ne plaća porez, a bio je i osuđivan. Sve se to jako dobro zna i to je osoba upitnog morala - istaknuo je u žustroj raspravi vijećnik Branko Posavec.

Da se radi o ponovnom pokušaju rušenja vlasti u Varaždinskim Toplicama smatra Petar Ratković. Kako je naglasio, ovo Gradsko vijeće ne funkcionira već tri godine upravo zbog oporbe "koja je uvijek radila probleme".

- Imam osjećaj da ova oporba ne radi ništa drugo osim što želi nestabilnost u Gradskom vijeću, da se ruši aktualna vlast i da se ne donese proračun - rekao je Ratković te dodao kako ne može podržati Prstecovu kandidaturu.

Prozvani Prstec vijećnicima nije ostao dužan te je njihove navode nazvao netočnima. Za stanje u gradu rekao je da je vrlo loše, da se ništa nije napravilo te da je sad vrijeme da oporba preuzme inicijativu.

Mate Halužan, novoizabrani potpredsjednik Gradskog vijeća, apelirao je na vijećnike neka daju priliku oporbi i Prstecu da se iskažu, jer oni žele surađivati na dobrobit Grada.

- Nudimo se kao oni koji žele surađivati, aktivno sudjelovati u gradskoj vlasti, mi nismo oporba koja djeluje kao borbeni ljudi, već želimo biti suradnici. Dajte Prstecu priliku da pokaže da želi surađivati na dobrobit građana, a ne zbog neke osvete - istaknuo je Halužan.

Nakon jednosatne rasprave, podršku je Prstecu dalo osam vijećnika iz redova HDZ-a i HSLS-a, kao i nezavisni Stanko Medvedec. Prstec je potom preuzeo vođenje sjednice, a na redu je bila točka izglasavanja novog potpredsjednika Halužana. Iako su neki vijećnici htjeli raspravu, Prstec je odmah pristupio glasovanju. Dio vijećnika je glasao, a dio je zahtjevao raspravu. Nakon vike, Prstec je naprasno prekinuo sjednicu. Pročelnica je tada naglasila da glasovanje nije ušlo u zapisnik jer nije ni bilo prebrojavanja, a dio vijećnika koji su već izašli van, ipak su se ponovno vratili i ponovili glasovanje.

- Sjednice Gradsko vijeća vodit ću sukladno statutu i poslovniku i to je sve što mogu komentirati. Mi nudimo suradnju i očekujemo suradnju s druge strane. Što se tiče optužbi iznesenih na moj račun vezano na dugovanja prema Poreznoj upravi, ne želim to komentirati. To je moja privatna stvar. Potraživanja moje tvrtke Mestra su daleko veća od obveza, na žalost ovih gradskih vijećnika i izvršne vlasti - izjavio je Prstec nakon sjednice.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić naglasila je nakon sjednice da ne zna kako će izgledati suradnja između izvršne vlasti i novog predsjednika Gradskog vijeća.

- Ne znam kako će izgledati suradnja, vidjet ćemo. Kraj sjednice pokazuje da suradnja izgleda neće biti onakva kakva bi trebala biti. Ja sam uvijek otvorena za suradnju i nadam se da ćemo nekako dogurati do kraja. Znamo da je Prstec uvijek radio nerede na sjednici, da je vrijeđao. Nadam se da kao predsjednik vijeća barem neće vrijeđati - rekla je gradonačelnica Štefanić.

toplice_vijeće_mala_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.