FOTO Žitno polje u trnovečkom Gaju u duhu starih vremena, održane Žetvene svečanosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.7.2021. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

S ciljem oživljavanja, očuvanja i prenošenja tradicije na mlađe generacije u općini Trnovec Bartolovečki u subotu su upriličene 9. žetvene svečanosti, tradicionalna manifestacija koju organizira KUD "Mak" Trnovec. Manifestacija je započela okupljanjem i blagoslovom sudionika u crkvi Majke Božje Snježne nakon čega su krenuli prema žitnom polju u trnovečkom Gaju, gdje ih je dočekala i pozdravila načelnica Verica Vitković.

- Poštujemo tradicije naših predaka i želimo ih njegovati. Žetvenom svečanosti želimo okupiti mlade ljude, pokazati im što su sve naši preci radili i kako su dolazili do hrane. Mi jesmo za modernu tehnologiju i napredak, ali ne želimo zaboraviti odakle potječemo - naglasila je načelnica Vitković prilikom otvorenja devetih po redu Žetvenih svečanosti.

Udruge prezentirale jela svoga kraja

Predsjednica KUD-a Mak Mirjana Vincek istaknula je da je glavna misija oživjeti tradiciju trnovečkog kraja. Istaknula je kako ove godine, osim KUD-a Mak Trnovec u žetvi sudjeluju i Udruga Hajdina, Udruga umirovljenika Trnovec Bartolovečki, Sportska udruga Kopakabana i KUD Elizabeta iz Jalžabeta.

- Svečanostima se žele oživjeti običaja naših predaka i načina rada, kako su radili na polju. Uz to smo osmislili ove godine da ekipe sa sobom donesu tradicionalna jela koje su se tom prigodom na njivi jela. Nisu tada naši stari jeli neka bogata jela već je to bio težački doručak s obzirom da se u žetvu išlo ujutro - rekla je sugovornica Vincek.

Prvi puta na Žetvenim svečanostima sudjelovala je i Udruga Elizabeta iz Jalžabeta.

- Žetveni običaji dio su naše tradicije i zato smo se odazvali na ovu manifestaciju. Cijelo ljeto nismo nigdje bili i ovo je idealna prilika za druženje. Nismo se posebno pripremile, a sa sobom smo donijele kukuruzni kruh, meso iz banjice, kobasice, sir, prgice, malo kolača, vino i vodu - rekla je Marina Hulama iz udruge Elizabeta.

Već nekoliko godina na ovu se manifestaciju odaziva i Udruga Kopakabana koja broji sedamdesetak aktivnih članova, a bavi se odbojkom na pijesku. Ispred udruge, Sanjica Žmuk istaknula je kako se rado druže na manifestacijama svih vrsta.

- Strah i trepet su nam ekipe koje imaju starije članove ipak su oni puno iskusniji u ovom poslu, no mi ćemo dati sve od sebe - dodala je sugovornica Žmuk.

Prisutne razveselili najmlađi članovi

Svečanosti su započele prezentacijom jela, odnosno nekadašnjeg doručka kojeg su žeteoci imali na njivi. Tako su sudionici ovogodišnje žetve donijeli domaći špek, sir, kobasice, kruh, kolače i vino, a nakon okrijepe prionuli su radu. Kao domaćin, KUD Mak prezentirao je nekadašnju žetvu pšenice, a potom je svaka ekipa na svom dijelu polja započela s radovima. Svi sudionici bili su obučeni u nošnje svojih krajeva. Osim prezentacije žetve na starinski način, Udruga Eter prezentirala je i izradu predmeta i ukrasa od slame, a najmlađi posjetitelji sudjelovali su na likovnoj radionici na kojoj su crtanjem iskazali svoju kreativnost i svoje doživljaje žetve. Prisutne su dodatno razveselili i nastupi djece iz trnovečkog vrtića "Zeko" te najmlađe skupine KUD-a Mak. Ovogodišnja žetva bila je natjecateljskog karaktera. Bodovale su se četiri kategorije – brzina, urednost polja nakon žetve, urednost snopova i stavica te atmosfera tijekom rada, no pobjednik ipak nije proglašen jer je ovogodišnje natjecanje bilo probno.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci