FOTO Žetvene svečanosti u Trnovcu: Žetvu odgodila kiša, ali tradicija je očuvana Foto: Krešimir Đurić

FOTO Žetvene svečanosti u Trnovcu: Žetvu odgodila kiša, ali tradicija je očuvana

| 7.7.2018. u 15:05h | Objavljeno u Našim krajem

Kišno vrijeme poremetilo je planove članova Kulturno-umjetničkog društva "Mak" iz Trnovca, no ipak ih nije spriječilo u održavanju 7. Žetvenih svečanosti, manifestacije kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Iako nije bilo prikaza žetve s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u "stavice" te vršidbom žita, druženje je održano uz sudjelovanje osam udruga: domaćina KUD-a Mak Trnovec, Udruge Gotali iz Gotalovca, Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" iz Kučana Donjeg, KUD-a Remetinec, Udruge "Cvijet" iz Šemovca, Udruge "Čuvari kulturne baštine" iz Bartolovca, Udruge žena Trnovečko srce te Udruge umirovljenika općine Trnovec Bartolovečki.

zetvene_svecanosti_trnovec_04.JPG

Nakon okupljanja sudionika u Pastoralnom centru te blagoslova u crkvi Majke Božje Snježne, povorka je krenula u trnovečki "Gaj" uz potok Zbel, gdje je druženje nastavljeno uz domaću hranu te stare zanate i običaje.

- Nas u Trnovcu ne može ništa spriječiti, pa niti ružno vrijeme. Veseli me da smo se danas opet okupili, na 7. Žetvenim svečanostima općine Trnovec Bartolovečki. Došli su nam opet i dragi gosti s kojima članovi našeg KUD-a i ostalih općinskih udruga dobro surađuju. One općine koje nemaju tradiciju, ne mogu imati niti uspješnu budućnost i zato se trudimo da preko KUD-a i ostalih udruga sačuvamo stare vrednote, jer te vrednote donose bolju budućnost. Zaista sam ponosan na KUD "Mak" koji za Dan općine ima cjelovečernji program i koji će za svoju 20. godišnjicu dobiti status ansambla. To je velika stvar ne samo za našu općinu nego i za cijelu Varaždinsku županiju. Zahvalan sam svima koji u svoje slobodne vrijeme pridonose razvoju naše općine i čuvanju tradicije - istaknuo je Zvonko Šamec, načelnik općine Trnovec Bartolovečki.

zetvene_svecanosti_trnovec_07.JPG

Žetvene svečanosti svečano je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, naglasivši da je ova manifestacija pozitivan primjer kako čuvati i njegovati tradiciju.

- Ne kaže se uzalud da je narod bez tradicije narod bez identiteta. Trnovec može biti zahvalan da već 20 godina ima kulturno-umjetničko društvo koje okuplja različite uzraste i njeguje nematerijalnu tradicijsku kulturnu baštinu, ne samo kroz folklor, narodne nošnje, tamburaše, pjesmu i ples, nego i starim tradicijskim jelima, običajima i govorom. Sve to treba njegovati i drago mi je da je KUD Mak u Trnovcu otišao korak dalje i prije sedam godina imalo ideju i inicijativu da promovira žetvene svečanosti i pokaže na koji način se to nekad radilo, prije mehanizacije, isključivo fizičkim radom, u vrijeme kada, kao ni danas, nisu mogli birati kakvi će biti vremenski utjecaji i izazovi. Drago mi što vidim i dosta male djece, jer se tradicija prenosi s koljena na koljeno, i zato Varaždinska županija s veseljem podržava ovakve manifestacije - rekao je Vugrin.

zetvene_svecanosti_trnovec_09.JPG

Miro Koren, predsjednik KUD-a Mak, kazao je da ih kiša, koja je noć ranije namočila žito, nije spriječila da sedmu godinu zaredom daju svoj doprinos očuvanju tradicije.

- Do jučer nismo znali kakav će biti program te smo za svaki slučaj pripremili alternativu. Svaka ekipa pripremila je tako prezentaciju svojih zanata, od našivavanja i heklanja, prijatelji iz Gotala pranje veša, odnosno riflanje, na našem potoku Zbelu, naše cure kako su nekad radile prgice od sira i kako se tukao mak, jer mi uzgajamo mak i radimo poznate kolače, naše makače, koje je Udruga Trnovečko srce i certificirala. Puno je aktivnosti i, iako nema žetve, znamo se dobro zabaviti - istaknuo je Koren.

Dodao je da žitu treba par dana da se osuši, jer bi sve propalo da se mokro stavi u stavice i snopove, i najavio da će žetvu obaviti čim vrijeme to dozvoli.

Domaćini su tako sa svojim gostima priredili pravi tradicijski "doručak na njivi" u tradicijskim narodnim nošnjama, ovaj put za stolovima pokraj potoka Zbel. Sve udruge sa sobom su donijele hranu kakva se nekad jela u njihovom kraju i nosila na polje kad je bila žetva. Nakon toga organiziran je prikaz starih, tradicijskih zanata - izrada štila, prališče na potoku, izrada prgica, našivavanje, pletenje korpi...

zetvene_svecanosti_trnovec_34.JPG

Mirisne i slasne domaće delicije mamile su za stolove udruga, a jedan od stolova bio je i onaj Udruge Hajdina.

zetvene_svecanosti_trnovec_38.JPG

- Donijeli smo sa sobom hranu koja se nosila na polje u vrijeme kad su "gazde" bili malo bogatiji - domaće sušeno meso, špek, kobasice, tradicijsko jelo Kučana i Zbelave "koščičjak" koje se priprema od hajdine kaše, s obzirom da su Kučanci i Zbelavci bili poznati kao "kašari", kuhana "jajca", luk, paradajz, domaći kruh, pa i hajdinski kruh, dimljeni sir, vino i rakiju - otkrila nam je jelovnik predsjednica udruge Ruža Levatić.