Uz tradicijsku glazbu, stare alate i šarenilo narodnih nošnji Općina Trnovec Bartolovečki u subotu je proslavila Žetvene svečanosti - jedinstvenu manifestaciju koja predstavlja stari način žetve i na taj način oživljava duh prošlih vremena. Cilj ove manifestacije je očuvati, oživjeti i prenositi tradicijske običaje i kulturnu baštinu te pokazati mladima kako su njihovi preci živjeli i radili.
Ova tradicionalna manifestacija ponovno je održana u organizaciji KUD-a "Mak" Trnovec u suradnji s lokalnim udrugama i Općinom Trnovec Bartolovečki, a događanje je već tradicionalno održano u Trnovcu na polju Gaj.
Predsjednik KUD-a „Mak“ Trnovec, Miro Koren, istaknuo je kako su na ovogodišnjim Žetvenim svečanostima, uz domaći KUD, sudjelovale i Udruga žena „Trnovečko srce“, Udruga umirovljenika Trnovec, Udruga „Cvijet“ Šemovec, kao i gosti izvan općine – Udruga žena iz Jalžabeta i „Lepoglavski pušleki“.
- Naši stari su lijepo živjeli jer nije bilo tolikih briga kao danas. Znali su si organizirati posao i mi upravo to tradicijski želimo dalje održavati. Zahvaljujući Općini Trnovec Bartolovečki, koja nam je ustupila Jaginu hižu, uspjeli smo urediti tri prostorije kako je to nekada izgledalo - rekao je Koren te podsjetio na tradicionalan redoslijed žetvenih poslova u Trnovcu, ali i istaknuo snagu i brojnost trnovečkog KUD-a.
- U KUD-u imamo oko 150 aktivnih članova, a ponosni smo i na 65 djece koji čine dječju sekciju. Njegujemo tradicijske običaje i kulturu našeg zavičaja – kazao je Koren.
Ova jedinstvena manifestacija svake se godine održava pod pokroviteljstvom Općine Trnovec Bartolovečki.
- Naša općina želi nastaviti tradiciju i njegovati starinske običaje, onako kako se to nekada radilo u polju. Danas smo okupili sedam gostujućih ekipa kako bismo mladima pokazali i prenijeli tradiciju žetvenih običaja. Ovo je zapravo simboličan početak žetve, a kao i nekad, prije početka rada najprije se treba dobro jesti. Zato su ovdje s nama ekipe koje su pripremile domaća jela i slastice: čvarke, špek, kobasice, sir, vrhnje te tradicionalne kolače poput tigana, zlevki i kukuruznih slastica, sve ono što se nekad jelo u našim krajevima - rekla je načelnica Verica Vitković.
Naglasila je kako žetva ima natjecateljski karakter te da vjeruje da će se svi dobro zabaviti.
- Tijekom žetvenih svečanosti koristimo isključivo starinski alat, bez moderne mehanizacije. Sve se radi ručno, kao što se nekad radilo, uz pomoć srpova, kosa, vila i drugog tradicionalnog alata – pojasnila je načelnica.
Nakon žetve slijedi i vršidba pomoću stare vršilice, a cilj je dobiti sjeme koje će se sušiti i samljeti kako bi se proizvelo domaće brašno za kruh i kolače.
- Ovakve manifestacije za nas su od velike važnosti jer njegujemo običaje naših starih. Želimo uključiti još više ljudi, posebno mladih, i prenijeti tradiciju budućim generacijama. Planiramo da iduće godine uključimo i djecu iz vrtića i škola, kako bi i oni imali svoje ekipe i mogli sudjelovati u ovom prekrasnom događaju - nadodala je načelnica.
Dodajmo kako je povodom blagdana Petra i Pavla u Trnovcu u subotu organiziran i zabavni program pod šatorom te će publiku zabavljati grupa Fijakeri, a ulaz je slobodan.
U nedjelju, na sam blagdan Petra i Pavla, u 11 sati održati će se svečana misa, a poslijepodne pod šatorom kreću nastupi kulturno-umjetničkih društava i njihovih gostiju, a prema najavama, nastupiti će više od 170 sudionika.
U nastavku pogledajte fotogaleriju: