FOTO "Zelene" Grabanice: posađeno 15-ak stabala lipe, no to je tek dio plana ozelenjavanja Varaždina Foto: Krešimir Đurić

FOTO "Zelene" Grabanice: posađeno 15-ak stabala lipe, no to je tek dio plana ozelenjavanja Varaždina

VV | 24.11.2020. u 14:33h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Uz zgradu na samom ulazu u Grabanice iz Jalkovečke ulice u Varaždinu radnici Parkova danas su posadili 15-ak sadnica lipe, odnosno budući drvored.

- Prošle godine u ovom varaždinskom kvartu koji je godinama bio zapušten, napravili smo veliko igralište i tada smo još najavili da ćemo razgovarati s Vindijom o sadnji drvoreda jer je riječ o parceli koja nije u našem vlasništvu. Evo, zadovoljstvo mi je najaviti da smo uspjeli, pri čemu zahvaljujem Dragutinu Drku - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u tom naselju varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.
Dodao je kako sadnja drvoreda u Grabanicama dio projekta koji se ostvaruje, a to je ozelenjavanja grada.

- U tri godine posadit ćemo 1000 stabala u Varaždinu na različitim lokacijama jer naša je namjera ozeleniti Varaždin - rekao je Čehok.

Na pitanje gdje će se još saditi drvoredi u Varaždinu, Čehok kaže da trenutno primaju primjedbe i želje građana iz svih dijelova grada.

- Plan je da se stabla posade i na potezu od Carine prema rotoru, na Banfici, ali i u prigradskim naseljima, a jučer smo najavili i park u novom POS naselju u Koblenzovoj ulici u Varaždinu - rekao je Čehok.
Direktor Parkova Alan Runac istaknuo je kako se radi u cijelom gradu, a pozvao je i građane da se uključe u akciju "Jer volimo zeleno" sadnjom stabala za svoje najmilije.

- Sukladno broju djelatnika koje imamo neprestano sadimo dok nas vrijeme služi. U program smo stavili i ozelenjavanje na južnom ulazu u grad, od benzinske pumpe Šilec do rotora. Tu zonu isto želimo oplemeniti i zasaditi različito bilje, uz navodnjavanje. To je jedna novost - najavio je Runac.

S planom ozelenjavanja varaždinskih kvartova zadovoljni, među kojima su i Grabanice, zadovoljni su predstavnici stanara iz tog varaždinskog naselja.

- Ovakve stvari nekome djeluju kao sitnice, ali nije tako. Kvartovima trebaju dječja igrališta, parkovi i drvoredi. To su stvari koje su s aktualnim varaždinskim gradonačelnikom počele funkcionirati i možemo biti zadovoljni, no postoje tu i druge stvari koje bi se trebale riješiti - rekao je Stojanović, a njegov kolega, predstavnik stanara iz susjedne zgrade Mirko Balog je rekao kako je drvored posađen i na kraju tog naselja, u Trogirskoj ulici.
- Posadili smo 11 stabla javora, a imamo i jednu platanu. Cilj nam je bio napraviti prirodnu oazu za naše automobile koji su od sunca "ispečeni". Dobili smo, na traženje nas stanara iz ovog naselja, prekrasno igralište s četiri koševa i dva gola, pa se naša djeca više ne moraju igrati na ulici - zadovoljan je Balog.