FOTO: Završni lovački turnir u gađanju glinenim golubovima u Martijancu

V.V. | 26.10.2016. u 16:27h | Objavljeno u Našim krajem

Josip Kraljić iz Lovačkog društva Ludbreg najbolji je strijelac završnog turnira u gađanju glinenih golubova, održanog proteklog vikenda u organizaciji Lovačkog društva „Šljuka“ iz Martijanca u Hrastovljanu. Drugo mjesto je pripalo njegovom klupskom kolegi Ivanu Makaniću dok je treći bio Darko Bendelja iz Lovačkog društva „Patka“ iz Svetog Đurđa. Na ovom tradicionalnom turniru, koji se ove godine održao po 23. put, sudjelovalo je 40 lovaca ludbreške regije.

Domaćin Turnira, Lovačko društvo „Šljuka“ neprekidno djeluje 71 godinu. Osnovano je neposredno nakon Drugog svjetskog rata i prvi predsjednik je bio Antun Tkalčić iz Slanja. Broj članova je neprekidno rastao i Društvo je samo prikupilo novac za kupnju bivšeg mlina u Hrastovljanu na rijeci Plitvici, koji je kasnije preuređen u lovački dom. Kupljeno je i više parcela zemljišta za potrebe jednogodišnjih i višegodišnjih remiza, za izgradnju volijera, kao i za uzgoj poljoprivrednih kultura čijim se plodovima tijekom zimskih mjeseci prihranjivala divljač u lovištu. Ali, nakon punih 51 godinu, 1996. godine, Društvo ostaje bez svog lovišta, kad su, zahvaljujući novom Zakonu o lovu zajednička otvorena lovišta kojima je upravljala Županija, stavljena na javnu licitaciju.

Članstvo se podijelilo, jedan dio se odvojio i osnovao novu udrugu pod nazivom „Šljuka 96“, dok je dio lovaca odustao od lovstva. Ipak, bilo je i onih koji su ostali u Lovačkom društvu „Šljuka“ Martijanec pa je Društvo opstalo. Danas ima 28 članova, od kojih je nekoliko mladih pa se Društvo ne brine za svoju budućnost.

Lovačko društvo „Šljuka“ danas aktivno sudjeluje u radu Lovačkog saveza Varaždinske županije , čije je ludbreški ogranak i pokrovitelj održanog turira.

Galerija slika