FOTO Za 100. godišnjicu DVD-a Novi Marof, stiglo novo vozilo vrijedno 120 tisuća eura

vv | 23.9.2023. u 10:30h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Novi Marof obilježava stoljetni jubilej. Od svog osnutka 1923. godine, DVD Novi Marof je prolazio kroz mnoge izazove i promjene, ali je ostao dosljedan svojoj temeljnoj misiji - spašavanju života i imovine. Razvoj opreme za vatrogasce odražava tehnološki napredak tijekom povijesti, a vatrogasci su uvijek bili spremni prilagoditi se novim tehnologijama, kako bi bolje obavljali svoju opasnu i važnu dužnost spašavanja života i imovine.

Lokalna samouprava prepoznala je rad i vrijednost Društva i Vatrogasne zajednice pa u posljednjih nekoliko godina financira nabavu vatrogasnih vozila i skupocjene opreme u višemilijunskim iznosima, a povodom proslave 100. rođendana, Grad Novi Marof poklonio je DVD-u novo navalno vozilo.

Gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač, istaknuo je kako su unazad tri godine nabavili tri vozila.

- Velika financijska ulaganja Grada Novog Marofa u vatrogastvo. Drago mi je da su vatrogasci aktivni, da su na neki način tu. Zato im i pomažemo i opremamo. Dokazali su da su operativni i da su na visini zadatka upravo kada se dogodila najveća automobilska nesreća u povijesti, na autoputu, kada su poginuli hodočasnici iz Poljske. Tada su glavnu intervenciju odradili upravo vatrogasci DVD-a Novi Marof - rekao je gradonačelnik te dodao kako su novomarofski vatrogasci u samom vrhu Županijske vatrogasne zajednice.

-  Opravdavate sva sredstva koja ulažemo u Vatrogasnu zajednicu i u DVD Novi Marof. Koristite vozilo pažnjom dobrog gospodara, neka nam što manje treba u onim problematičnim i operativnim situacijama. Ovo će vozilo sigurno služiti i opravdati investirana sredstva, i njime zaokružujemo veliku opremu koja je potrebna DVD-u da bi bili u potpunosti operativni i da bi mogli doći do svakog dijela novomarofskog područja - rekao je gradonačelnik.

Trenutno DVD Novi Marof raspolaže s dva navalna vatrogasna vozila: navalnim i šumskim vozilom, s dvjema vatrogasnim autocisternama s 5000 litara vode, s malim brzim tehničkim vozilom koji ima nadogradnju za brze tehničke intervencije (hidraulički alati, visokotlačni sklop, i sl.), te s kombi vozilom koje služi za prijevoz ljudstva te kombi vozilom za prijevoz tereta i opreme.

- Osobna oprema novomarofskih vatrogasaca je kroz povijest više puta zanavljana u masovnim iznosima. Samo je u zadnjih pet godina nabavljeno skupne i osobne opreme u vrijednosti većoj od 500.000 kn. Starija navalna vozila su zamijenjena novijim vozilima te su nabavljena i nova vatrogasna vozila. Možemo s velikim ponosom reći da smo jedna od opremljenijih vatrogasnih postrojbi u Varaždinskoj županiji, ali i dobrom dijelu sjeverozapadne Hrvatske – rekao je predsjednik DVD-a Novi Marof Nedeljko Vukalović, koji je ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Novi Marof i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te dopredsjednik Svjetske vatrogasne organizacije.

Novo vozilo u voznom parku novomarofskih vatrogasaca nabavljeno je kao rabljeno vatrogasno vozilo sredstvima u cijelosti osiguranim u gradskom proračunu i to u iznosu od 120.000 eura. Vozilo je 2004. godište, Mercedes Unimog U500, s pogonom na sva četiri kotača, sa spremnikom za 2.700 litara vode, i 200 litara  pjenila. Opremljeno je s dvije brzopotezne visokotlačne cijevne pruge, svaka dužine 60 metara, sa izbavnim vitlom vučne jačine 7 tona, te je kompletno opremljeno svom predviđenom skupnom vatrogasnom opremom.

-Vatrogasno vozilo koje je nabavljeno za potrebe vatrogasne postrojbe DVD-a Novi Marof prijeko je potrebno vozilo, a konstruirano je i opremljeno prvenstveno za gašenje požara otvorenog prostora, odnosno požara šume, šikare i niskog raslinja. Također, može biti i prateće navalno vozilo za intervencije gašenja strukturnih požara, odnosno požara građevina, prijevoznih sredstava i slično. Odmah nakon kupnje i dolaska u Novi Marof, vozilo je kompletno servisirano, uređeno, idući tjedan montiraju se nove gume i vozilo će biti potpuno spremno za nove intervencije kao pravo šumsko vatrogasno vozilo, jedino takve vrste u Varaždinskoj županiji – rekao je Vukalović.

Program proslave obilježavanja 100 godina rada DVD-a nastavlja se i u subotu kada će biti i održana svečana sjednica u Kulturnom centru Ivan Rabuzin.