FOTO Vuzemlica u Kolarovcu pali se - od vrha, i ove godine okupila mnoštvo Foto: MNK Kolarovec

FOTO Vuzemlica u Kolarovcu pali se - od vrha, i ove godine okupila mnoštvo

Varaždinske vijesti | 2.4.2024. u 09:48h | Objavljeno u Našim krajem

Želeći održati tradiciju cestičkog kraja, a prije svega Kolarovca, mjesta na samoj granici sa Slovenijom, i ove su godine mještani na Veliku subotu palili uskršnji krijes, koji zovu "vuzemlica".

- Nekada je skoro svaka obitelj palila svoju "vuzemlicu", a oni koji nisu, išli bi kod susjeda na zajedničko druženje. Budući da su takva okupljanja danas sve rjeđa, a tradicija treba otrgnuti zaboravu, prepoznali smo važnost održavanja starih običaja pa unatrag deset godina naši članovi i dragi prijatelji kluba priređuju Vuzemlicu u Kolarovcu. Svake je godine posjetitelja sve više i više, a ove godine oko 500, dijelom i iz Slovenije - veli Kristijan Kolar, član uprave Malonogometnog kluba Kolarovec, napominjući da je za posjetitelje osigurana besplatna hrana i piće, kao i živa glazba.

Kako dodaje, priprema i izrada vuzemlice trajala je tri tjedna.

- Postupak izrade krijesa započinje zabijanjem "bote", odnosno stupa oko kojeg se slaže granje, a jelovina daje izgled konačni vuzemlici, koja je posebna po tome što se pali od vrha, a vatru pale mladi. Osim nas, članova, granje dovoze i svi koji žele pomoći pri izradi krijesa, a doma imaju viška granja, prvenstveno od rezidbe vinograda. Kako bi svi znali da je netko dovezao granje ili radio na vuzemlici, tjedan dana prije palimo "vječni plamen", a svi koju dođu na vuzemlicu dužni su stavljati na oganj kako bi vatra stalno bila upaljena. Upravo s "vječne vatre" uzima se plamen i njima se pali naš uskršnji krijes - objašnjava nam Kolar, dodajući da tradicija nalaže i pucanje iz starih bojlera, a "pokači" se redovito pobrinu da zvuk pucanja odzvanja na daleko – sve do obližnjih općina i Slovenije.

vuzemnica_kolarovec_31032024_1.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_3.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_6.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_2.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_4.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_5.jpg

vuzemnica_kolarovec_31032024_7.jpg