FOTO Vinogradari proslavili 20. rođendan: U Cestici se piju kvalitetnija vina nego u Sloveniji! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Vinogradari proslavili 20. rođendan: U Cestici se piju kvalitetnija vina nego u Sloveniji!

M.P./Varaždinske vijesti | 12.11.2016. u 09:59h | Objavljeno u Našim krajem

Kestenijadom, degustacijom 40 uzoraka mošta, a potom i svečanom sjednicom te druženjem do kasno u noć, članovi Udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica i njihovi mnogobrojni gosti jučer su na samo Martinje proslavili 20. godišnjicu rada udruge.

Riječ je jednoj od najaktivnijih udruga koja djeluje na području općine Cestica s oko osamdesetak članova koji su, kaže predsjednik udruge Marijan Županić, u ovih dvadeset godina značajno podigli kvalitetu cestičkih vina.

- Tijekom ovih dvadest godina bilo je i uspona i padova, no najvažnije je što se kvaliteta naših vina popravila za 100 posto. Veliku zaslugu u tome ima udruga koja je za članove organizirala pregršt stručnih ekskurzija i predavanja te obilaske drugih vinorodnih područja kako bi se ljudi educirali. Edukacija nam je uvijek bila na prvom mjestu - naglašava Županić.

Upravo zahvaljujući dobroj edukaciji, cestički se vinogradari tako danas mogu pohvaliti i s odličnim sortnim vinima. Prema riječima predsjednika udruge najraširenija je, a i najbolja, graševina.

- Ima i šipona, ali i aromatičnih sorti poput sauvignona i žutog muškata koji također jako dobro uspijeva na našem području. Ovdje je malo čvršća zemlja pa su i vina bolja - zadovoljan je Županić dodavši da je i ovogodišnja berba bila izuzetno dobra te vina imaju dobru budućnost.

Načelnik Mirko Korotaj čestitao je udruzi na 20. godišnjici napomenuvši da je izrazito ponosan što promoviraju običaje cestičkog kraja i manifestacije poput Martinja, a tu je i postavljanje klampotica te "Vincekov res".

- Ovaj je kraj oduvijek vezan uz vinograde. Nekima je to i danas osnovni posao, a nekima dodatni. Zadovoljan sam što su mještani ovih godina uspjeli podići kvalitetu vina tako da su danas naša vina u rangu s kvalitetom vina vinogradara iz susjedne Slovenije, ako ne i kvalitetnija. Sam naziv jednog našeg naselja, Falinić breg, govori da su ovdje tako kvalitetna vina da im ništa ne fali pa otuda i naziv Falinić breg - našalio se Korotaj.

U sklopu svečane sjednice uručene su zahvalnice Općini i udrugama s kojima vinogradari već godinama surađuju, a priznanja su uručena i osnivačima udruge "Sveti Martin" te svim dosadašnjim predsjednicima.