FOTO: Vinički hodočasnici u Rimu, susreli se s novim kardinalom Blažom Čupićem

Varaždinske vijesti | 26.11.2016. u 18:04h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom završetka Godine Božjeg milosrđa te proglašenja novih kardinala rimske crkve, sudionici velikih događanja bili su i hodočasnici iz Vinice predvođeni prečasnim Valentom Posavcem, viničkim župnikom. Hodočašće je trajalo od 17. do 21. studenog, a središnji događaj zbio se 19. studenog kad je papa Franjo po treći puta održao konzistorij na kojem je i službeno imenovao 17 novih kardinala među kojima i našeg mons. Blaža Čupića.

Vinički su hodočasnici imali privilegiju i čast tog se dana susresti s njime te mu čestitati na proglašenju. Tom su ga prilikom vinički župnik i načelnik Marijan Kostanjevac pozvali u ponovni posjet Vinici. Inače, kardinal Blaž Čupić, nadbiskup Chicaga do sada je dva puta bio u Vinici, a posljednji put je to bilo lani u srpnju.

Kardinal se susreo i s polubratićem Stjepanom Bahunom iz Gornjeg Ladanja koji danas živi u Ljubljani te sa rođakinjom Marijom Grdak koja živi u Ivancu, ali i s ostalima. Obitelj Stjepana i Jadranke Tomašec kardinalu je uručila poklon, a načelnik mu je uručio hrvatsku zastavu. Druženu se prodružio i nadbiskup mons. Josip Bozanić u pratnji velečasnog Marka Đurina iz Remetinca, inače vicerektora Zavoda Sv. Jeronima u Rimu.

- Susret s kardinalom bio je u papinskoj palači, a sve zahvaljujući pateru Božidaru Nađu, inače voditelju Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Ovim je hodočašćem ostvareno puno lijepih i nezaboravnih trenutaka, od prisustva na svetim misama, a sudjelovali smo i na večernjoj molitvi koju je predvodio mons. Blaž Čupić. Na toj misi bilo nas je stotinjak, dakle svi koji smo iz Hrvatske hodočastili u Rim. S novim smo kardinalom nakon obreda, u jednoj prekrasnoj i toploj atmosferi, pjevali hrvatske svete pjesme, a na kraju smo zajedno otpjevali i pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“. Kardinal Čupić nam je po završetku druženja zahvalio na dolasku te poželio sretan put i povratak kući. Od svih lijepih dojmova koje smo kao hodočasnici doživjeli, svakako treba izdvojiti našu prisutnost na svetoj misi povodom završetka Svete godine milosrđa koju je predvodio papa Franjo i koji je neposredno prije zatvorio Sveta vrata bazilike Sv. Petra u Vatikanu - izjavio je načelnik Kostanjevac prilikom povratka s hodočašća u Rim.

Označeno u
Galerija slika