FOTO Vinička tradicijska kuća oživjela duh starih vremena

M.P./Varaždinske vijesti | 28.10.2017. u 19:14h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Vinica od danas je bogatija za još jednu turističku ponudu.

U neposrednoj blizini Arboreuma Opeka uređena je, naime, Vinička tradicijska kuća u kojoj će turisti, ali i sami mještani općine Vinica doznati kako su nekada živjeli njihovi bake i djedovi. Osim što su kuća i gospodarska zgrada te okućnica uređeni na način kako je to bilo uobičajeno prije sedamdesetak i više godina, i sama unutrašnjost kuće opremljena starinskom posteljom, „šparhetom“, nošnjom viničkog kraja i ostalim predmetima tipičnih za četrdesete godine prošlog stoljeća vjerno prikazuje duh minulih vremena.

Vinička tradicijska kuća je, podsjetimo, otvorena u sklopu projekta „Detox“ unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014.-2020. koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Uz tri slovenske općine, u projektu sudjeluju naša općina i Općina Donja Voća, a nama je pripalo 128.500 eura. Osim restauracije Viničke kuće, u sklopu projekta dosad je izrađena replika Prangera i pila sv. Ivana Nepomuka, a postavit će se i javna turistička infrastruktura i tiskati promo materijal. Usto, predviđeno je i održavanje osam radionica te održavanje Etnotour festivala, odnosno „Viničke jeseni“ - pojasnio je načelnik Marijan Kostanjevac.

No, naročito je ponosan što Vinička tradicijska kuća uistinu budi sjećanja na neka stara vremena.

- U kući će se održavati razne radionice, i za osnovnoškolce, ali i ostale zainteresirane. Kuća, inače izgrađena viničkim kamenom vinicitom, obnovljena je u izvornom „štihu“ i praktički u potpunosti prikazuje život naših starih. I mene samog podsjeća na djetinjstvo, naročito onaj stari žrvanj budući da sam se kao dječak itekako naradio na njemu - primijetio je Kostanjevac i nasmijao okupljene goste među kojima su bili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, saborski zastupnik Anđelko Stričak te predsjednik Skupštine Alen Runac.

Da je kuća doista uređena onako kako je bila kada su u njoj živjeli njen djed i baka te roditelji, potvrdila je i sama vlasnica Snježana Kostanjevec.

- Kuća je izgrađena četrdesetih godina prošlog stoljeća i identična je kao kuća mog djeda i bake. Svojedobno smo razmišljali da je srušimo, no uvijek me vukla neka nostalgija - rekla je S. Kostanjevec, dok se sad već umirovljena ravnateljica OŠ Vinica Anica Hrnčić također prisjetila minulih vremena.

- Svakako da mi kuća budi sjećanja iz djetinjstva, kako smo za Božić izrađivali cvijeće od papira, ukrašavali raspela...Ova će kuća zasigurno mnogo značiti i mlađim generacijama, prvenstveno osnovnoškolcima, kako bi vidjeli gdje su živjeli naši preci, koje su predmete upotrebljavali kada su kuhali, radili u polju, pripremali hranu za životinje, uređivali okućnice....- naglasila je A. Hrnčić.

Dodajmo na kraju kako je nakon otvorenja Viničke tradicijske kuće u dvorani općinske zgrade održana „Vinička jesen“, ove godine već šesnaesta po redu. Uz domaćine, KUD Vinica, nastupili su i gosti iz Slovenije i BiH, odnosno ukupno 170 sudionika.