FOTO: Viničanci zapjevali i zaplesali s KUD-ovcima u sklopu smotre "Vinička jesen"

VV | 29.10.2016. u 19:06h | Objavljeno u Našim krajem

Mještani s područja općine Vinica, ali i njihovi gosti danas su mogli uživati u iznimno bogatom kulturno-umjetničkom programu u sklopu tradicionalne Međunarodne smotre folklora „Vinička jesen“.

Ovogodišnjoj, već petnaestoj po redu smotri folklora koju organizira KUD „Vinica“ pod pokroviteljstvom Općine, odazvala su se kulturno-umjetnička društva s područja čitave Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

- Osim KUD-a „Vinica“, domaćine su predstavili i folklorna sekcija OŠ Vinica te Ženski vokalni sastav „Leluje“, a od gostiju s nama su ove godine članovi KUD-a „Dragalić“ iz Brodsko-posavske županije, KUD-a „Laz“ iz Krapinsko-zagorske županije te slovensko KD „Obrež“ – doznajemo od predsjednika KUD-a Vinica Domagoja Kovačića.

Načelnik Marijan Kostanjevac iznimno je ponosan što je KUD petnaestu godinu zaredom uspio organizirati još jednu odlično posjećenu smotru.

- Kako se kaže, bolje da izumre narod nego običaji, no Općina se zajedno s KUD-om trudi da opstane i narod i običaji, i upravo da bi oni opstali, trebamo organizirati i financirati ovakve manifestacije. Nažalost, događaju se čudne stvari da se gay prideovi i ostale gluposti financiraju iz državnih i ostalih proračuna, dok organizacija ovakvih hvalevrijednih smotra ostaje na brizi općina – primijetio je Kostanjevac dodavši da je Općina ponosna i na svoju smotru folklora i na KUD Vinica.

- Iako smo mali narod, ponosan sam što imamo tako lijepu kulturu, običaje i tradiciju, što možda nije slučaj s mnogo većim i razvijenim državama od naše – zaključio je načelnik Općine Vinica.