FOTO Za 110. rođendan vinarije Štampar stiglo čak pet medalja s Decantera!

VV / ikr | 7.6.2023. u 21:00h | Objavljeno u Našim krajem

Čak pet medalja s prestižnog ocjenjivanja vina Decanter, stiglo je u vinariju Štampar upravo pred početak proslave njezinih 110 godina, koja je upriličena na Mađerkinom bregu, točnije ugostiteljskom objektu na otvorenome ove poznate međimurske vinarije, neposredno uz vidikovac s kojeg puca pogled na okolne vinorodne brežuljke i terasaste vinograde, a zaustavlja se negdje u daljini jedne od četiri zemalja.

Uspješna vinska priča u Sv. Urbanu na broju 2 počela je 27. lipnja 1913. godine, i to zahvaljujući majstoru Ištvanu Grabaru i vinaru Andrašu Novaku. Obitelj potonjeg stvarala je obična vina, no sve se promijenilo desetak godina kasnije kada je u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla prva generacija obitelji Štampar.  Počeli  su sa sveg tri tisuće trsova, a vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši.

Uzlet vinarije pokrenuo je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, koji sadi prvi vinograd. Pod budnim okom bake Ane, koja je danas prva zarezala slavljeničku tortu, on i supruga mu Danica sadnju nastavljaju u čast rođenja svakog od tri sina: Benjamina, Franje i Davida. Kad više nisu imali gdje saditi uz svoje podrume, 2014. kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu.

Štampari na tržite plasiraju prve svoje butelje, i to graševine te muškata žutog, 1991. godine i od tada traje njihov pohod na vinske sajmove i natjecanja u Hrvatskoj i Sloveniji, a kasnije i dalje. A nakon poticaja Saše Špiranca međimurskim vinarima da se odvaže svoja vina poslati u London, 2017. počinju dolaziti prve medalje s londonskog Decantera, a zatim  i bečkog IWC-a. Prva je stigla bronca, a zatim do prošle godine još 14, od kojih zlato za pjenušac Urban White, najbolje ocjenjeni hrvatski pjenušac u novijoj povijesti, te lani za Sauvignon.  

A baš danas iz Londona je stiglo novih pet medalja: zlato za Urban White, koji je ocijenjen s 95 bodova, srebro za muškat žuti s 90 bodova, bronca za chardonnay Pro & contra  s 87 bodova, a brončanu su medalju još dobili i Sauvignon te pušipel Classic. Time je vinarija Štampar učvrstila svoju poziciju najtrofejnije vinarije u Međimurju.

-Nemamo povijest kao neke francuske ili talijanske vinarije, ali imamo se sa čime pohvaliti. Oduvijek smo se bavili poljoprivredom i vinogradarstvom, a zadnjih desetljeća prošlog stoljeća intenzivno se usredotočujemo na potonje i vinarstvo. Iako nije lako, sretan sam što danas to vodim i nastavljam smjerom koji daje ovako sjajne rezultate, koji zadnjih godina dokazuju ono što govorim dulje vrijeme, a to je da sauvignon i pušipeš daju na međimurskim brežuljcima najbolja vina, što pokazuju i medalje ostalih međimurskih vinogradara i vinara, naglasio je David Štampar, zahvaljujući se na potpori obitelji, zaposlenicima i svim drugima, osobito poklonicima dobre kapljice.