FOTO: Veselo je bilo u Svibovcu Podravskom na Danima svetog Benedikta

Varaždinske vijesti | 17.7.2018. u 08:10h | Objavljeno u Našim krajem

Čak tri dana trajala je proslava blagdana svetog Benedikta, zaštitnika mjesta, u Svibovcu Podravskom. Bogat program proslave počeo je u petak 13. srpnja kada je odlično posjećeni koncert održao popularni tamburaški sastav Slavonske lole.

U subotu, glavni dan proslave, bilo je najsvečanije. Program su započeli vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski, koji ove godine slave okruglu godišnjicu osnutka, a nastavljen je prezentacijom Svibovskih štrukli i zlevki. Više od 25 izlagačica predstavilo je svoje vještine u spravljanju domaćih kolača, tako ih spašavajući od zaborava u današnje vrijeme industrijske proizvodnje. Posjetitelji su, osim što su vidjeli mnogobrojne izloške, mogli i kušati više od 40 vrsta štrukli i zlevki.

U 17:30 održana je sveta misa, a nakon nje i svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Svibovec Podravski. Na njoj su ukratko predstavljeni projekti realizirani u protekloj godini, a dodijeljene su i zahvalnice DVD-u Svibovec Podravski za 80. godišnjicu osnutka i KUD-u Benedikt za 10. godina rada.

- Ponosan sam što je ova manifestacija iz godine u godinu sve sadržajnija. Prije 12 godina, nas grupa entuzijasta, sramežljivo je krenula u organizaciju Benediktova. Prve je godine proslava trajala samo jedan dan pa smo nakon nekoliko godina došli na dva dana da bi ove godine Benediktovo organizirali tri dana. U Općini se radi izuzetno puno, prijavili smo projekte na EU i nacionalne natječaje u vrijednosti više od 5 milijuna kuna, a u fazi smo dobivanje ugovora u vrijednosti više od 2 milijuna kuna. Time će se osigurati još bolji uvjeti za život naših mještana što je nama u vodstvu Općine i osnovna zadaća. Na kraju moram zahvaliti svima vama koji ste došli i podržali naše udruge koje su pripremile programe. Hvala na predanom radu DVD-u , članovima KUD-ova, Udruzi Črepičar muškom djelu kao i veziljama, nogometašima NK Podravac, vijećnici Brankici Bešenić koja je koordinirala
izložbu štrukli i zlevki, predsjedniku Mjesnog odbora Žarku Španiću i svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju ovih dana svetog Benedikta. Posebno hvala obitelji Kirić koja je sponzorirala jučerašnji koncert i uvijek uskače kad je potrebno pomoći našim udrugama. Isto tako, moram zahvaliti načelniku Božidaru Novoselcu koji nam je od samih početaka dana Svetog Benedikta bio velika podrška. Zahvaljujem i Krunoslavu Plantaku Panču koji se trudi da sva ugostiteljska i glazbena ponuda bude na visokom nivou. - naglasio je u svojem govoru zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić.

Nakon sjednice održana je tradicionalna smotra folklora u organizaciji KUD-a Benedikt s mnogobrojnim gostima. Osim domaćina iz KUD-a Benedikt, nastupili su i članovi KUD-a Zora Piškorevci, KUD-a Petrijanec, Vokalne skupine Acapella KUD-a Zavičaj Sračinec, KUD-a Donja Voća i KUD-a Ledina Gašinci.

Na prigodnom sajmu svoje su rukotvorine izložile članice Udruge žena Preslica iz Sračinca, Udruge žena Đurđica iz Turčina, udruge Nova Ves u srcu iz Nove Vesi, čipkarske sekcije KUD-a Zavičaj iz Sračinca, Čarobne heklice iz Križevaca, sekcije vezilja KUD-a Vinica - Fiolice iz Vinice te Zrake sunca iz Donje Voće. 

Nedjeljna proslava započela je jutarnjim svetim misama, a poslijepodne i večer bili su rezervirani za nogomet - revijalnu nogometnu utakmicu odigrali su nogometaši Udruge Črepičar protiv Legendi, a od 17 sati organizirano je zajedničko gledanje finala Svjetskog prvenstva u nogometu.

U zabavnom dijelu programa uz Slavonske lole nastupili su Tarapana band, Prvi srakarski tamburaši i nekoliko DJ-a

Označeno u