FOTO Veliki Bukovec: Na svečanoj sjednici predstavljen službeni grb i zastava općine Foto: Martin Novosel

FOTO Veliki Bukovec: Na svečanoj sjednici predstavljen službeni grb i zastava općine

| 5.10.2023. u 11:02h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u srijedu, 5. listopada, proslavljen je Dan općine Veliki Bukovec, ovaj puta u izletištu agroturizam Požgaj. Franjo Vrbanić je na ovoj svečanoj sjednici predstavio prvi službeni grb i zastavu u povijesti općine, s obzirom da je Veliki Bukovec jedna od rijetkih općina u županiji koji to do sada nisu imali.

- Uvijek su me pitali kada ćemo to riješiti, a iako mi je bio prioritet, trebalo nam je šest godina. Sam proces, od idejnog rješenja do odluke koju smo donijeli prošlog tjedna na općinskom vijeću, trajao je dvije godine. Imali smo par rješenja, tražili smo ono što predstavlja općinu. Mislim da možemo biti zadovoljni i ponosni ono što predstavlja, a predstavlja našeg zaštitnika nebeskog sv. Franju i proizvod vrijednih ljudi koji žive na području općine jer znamo da proizvodnja ovdje predstavlja čak 40 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj, što je podatak koji nisam znao dok se nije dogodila ona elementarna nepogoda - istaknuo je načelnik općine Veliki Bukovec, Franjo Vrbanić.

Osim toga Franjo Vrbanić je naglasio koliko se investira u obrazovanje od onih najmlađih do onih koji su već i na fakultetu, ali da na ostatku demografskih mjera moraju poraditi sami mještani.

- Dajemo potpore roditeljima za novorođenu djecu, sufinanciramo vrtić, do ove godine smo sufinancirali školsku kuhinju, sufinanciramo radnje bilježnice, sufinanciramo kompletan prijevoz za naselja Dubovica i Kapelu Podravsku, a da ne govorim o ulaganja u samu školu, prošle godine smo dobili prekrasan objekt. I prije nego je školska godina počela, imali smo uvjete za cjelodnevnu nastavu, financiramo i produženi boravak što je nadstandard za naše učenike i učenice. Imamo stipendije za srednjoškolska deficitarna zanimanja. Sve to nam je drago, ali je sve manje djece, a mi bi što više stipendija dijelili pa bi pozvao sve mještane da porade na tome. Mala šala, ali je realnost da nas je sve manje - istaknuo je Vrbanić.

Osim investicija u infrastrukturu i nove projekte, načelnik se zahvalio državi i Varaždinskoj županiji koja se pobrinula da se isplate svi zahtjevi za isplatu šteta koje su nastale prošle godine kada se dogodila katastrofalna tuča koja desetkovala proizvodnju cvijeća u općini.

- Izuzetno mi je drago da smo sve isplatili do 1. rujna, a to mi je bilo izuzetno drago. Bio je to vruć krumpir koji nam je bačen, ali smo to riješili u suradnji sa županijom. Imali smo sreće da smo u postupku prijave šteta napravili sve što smo trebali, maksimalno smo se angažirali, uzeli smo vanjske suradnike gdje nam je isto pomogla županija. To je 208 objekata koji su ušli u taj proces, dok je nastradalo još 50 objekata koji su bili osigurani pa nisu mogli dobiti isplatu za štete od države. Pohvale županu i ministrici jer da nije bilo njih, a došli su već jutro nakon tuče, ne bi se to tako brzo ostvarilo - istaknuo je Vrbanić.

Na sjedinici su bili mnogobrojni gosti, među njima i načelnik bliske susjedne općine Mali Bukovec, Darko Marković kao i zamjenica župana Silvija Zagorec, kao i načelnici općine Martijanec, Branimir Nađ, općine Sveti Đurđ, Josip Jany, općine Vinica, Branimir Štimec, općine Petrijanec, Željko Posavec te načelnica općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković i gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković.

- Želim da radite uspješno i ubuduće kao što ste do sada. Zadnjih godinu dana, Općina Veliki Bukovec je zaista puno toga napravila. Od sve što ste čulo, neke smo projekte radili zajedno. U ime naše općine, predsjednika vijeća i predstavnika vijeća se zahvaljujem na suradnji i siguran sam da će suradnja biti bolja još i u budućnosti. Posebno bi pohvalio mještane, sve njihove udruge su primjer nama ostalima kako se držati zajedno i kako to zajedništvo prenositi na svoje mlade naraštaje, a kako vidimo, sa zajedništvom se može puno toga napraviti. Također bi se zahvalio poduzetnicima s područja općine Veliki Bukovec koji ne samo da djeluju i zapošljavaju svoje mještane, već i naše mještane za što sam im posebno zahvalan - istaknuo je Marković.

- Što sam imala prilike čuti, ovo je općina koja ima vizuru i koja raste iz dana u dan i iz godine u godinu. Općina je poželjna za život 365 dana u godini. Posebno me veseli briga o mladima, a zajedno sa županijom koja je osnivač škola dižemo standard i postavljamo određeni nadstandard. Ovo je kraj vrijednih i marljivih obrtnika, gospodarstvenika i nadasve samozatajnih poljoprivrednika. Prepoznatljivi ste po svojim udrugama koje daju onu humanu notu svakoj općini. Imate načelnika i općinsko vijeće koje ima razumijevanje za rad svojih žitelja te kreira politike koje su isključivo na dobrobit svojih mještana - istaknula je Zagorec.