FOTO Već 40. godina članovi KUD-a Vinica pjesmom i plesom čuvaju tradicijsku baštinu svoga kraja

Napisao/la: Igor Čolaković -
FOTO Već 40. godina članovi KUD-a Vinica pjesmom i plesom čuvaju tradicijsku baštinu svoga kraja Foto: Općina Vinica

Na međunarodnoj smotri folklora - 19. Viničkoj jeseni, u subotu, 30. studenoga, Kulturno umjetničko društvo Vinica obilježilo je četrdeset godina rada. Na priredbi su uz članove KUD-a Vinica i Folklornu skupinu Osnovne škole Vinica, nastupili i KUD Petrijanec, KUD Anton Klasinc iz Lasinje i KUD Lobor, te folklorne skupine iz slovenskog Obreža i slovačkog mjesta Gajary.
- Obilježavanje ovoga vrijednoga jubileja našeg kulturno umjetničkog društva prigoda je da se prisjetimo svih članova društva, od njegovih osnivača do sadašnjih članova, i da im odamo priznanje i zahvalnost na njihovom radu na čuvanju i predstavljanju naše vrijedne tradicijske baštine, naših običaja i tradicije, naših pjesama i plesova. Članovi KUD-a Vinica nastupima širom Hrvatske, ali i u inozemstvu, od Slovenije i Austrije, do Mađarske, Slovačke i Vojvodine, predstavljaju našu Vinicu i njenu kulturu. Još jedan put od srca čestitam članovima viničkog KUD-a na uspješnom i predanom radu - istaknuo je u čestitki povodom 40. godišnjice KUD-a Vinica Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

3_A.JPG

Čestitke im je na otvorenju 19. Viničke jeseni uputila i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, koja je tom prigodom posebice naglasila izvrsnu suradnju Općine i KUD-a Vinica.
- Članovi našega kulturno umjetničkog društva već punih četrdeset godina, s velikom ljubavlju njeguju i čuvaju narodne običaje našega kraja i naše domovine. Vjerujem da će naš KUD nastaviti čuvati našu vrijednu tradicijsku baštinu, stoga pozivam posebice, osnovnoškolce da se uključe u rad društva kako bi naše kulturno umjetničko društvo uspješno nastavilo svoj hvalevrijedan rad - poručila je zamjenica načelnika Općine Vinica, koja je i otvorila 19. Viničku jesen.
Velikim pljeskom publike, koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku općinsku dvoranu, nagrađeni su mali vinički folkloraši, članovi Folklorne sekcije Osnovne škole Vinica, a publika je oduševljeno pozdravila i nastup članova KUD-a Vinica, koji su u dopadljivoj koreografiji predstavili folklorno blago Vinice.
- Naše kulturno umjetničko društvo ima četrdesetak aktivnih članova, koji djeluju u četiri sekcije - pjevačkoj, veziljskoj, folklornoj i tamburaškoj. Okupljamo članove od 7 do 77 godina, koji s velikom ljubavi čuvaju baštinu i predstavljaju naš folklor i običaje, širom Hrvatske, ali i u inozemstvu. Posebno smo ponosni na našu priredbu - Viničku jesen, koju već 19 godina organiziramo zajedno s Općinom Vinica, s kojom smo ostvarili izvrsnu suradnju. Odlično se slažemo i surađujemo, njegujemo izvorni folklor našega kraja, predstavljamo našu općinu i zajedno dijelimo ljubav prema glazbi i plesu - naglasio je Domagoj Kovačić, predsjednik Kulturno umjetničkog društva Vinica, koji je posebnu zahvalu uputio osnivačima, koji su 1979. godine osnovali ovaj KUD, koji je nastavio dugu i bogatu folklornu tradiciju u Vinici.
Na te je dane krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća podsjetila Anica Hrnčić, jedna od osnivačica Kulturno umjetničkog društva Vinica, koje je osnovano 28. studenoga 1979. godine.

kud_vinica_3-3.jpg


- Sve je započelo zahvaljujući inicijativi mladih iz Vinice, koji su u kulturno umjetničkom društvu vidjeli priliku za okupljanje i druženje. U Vinici je već ranije djelovalo folklorno društvo, no ono je bilo ugašeno i nije djelovalo više od dvadeset godina. Obratili smo se tadašnjim nastavnicima u viničkoj školi, tadašnjem direktoru škole Božidaru Hudoletnjaku i učiteljicama - Katici Vargi i Josipi Kostervajn,koji su podržali našu ideju i pomogli nam u osnivanju društva. Bilo je puno posla oko osnivanja folklorne sekcije i nabave instrumenata, zatim i oko osnivanja dramske sekcije, koja se nažalost, brzo ugasnula, te pjevačkog zbora. Bili smo puni entuzijazma, bili smo sretni i veseli. Iz Varaždina su nam dolazili voditelji, imali smo i prve nastupe, najprije u Vinici a onda i u okolnim mjestima. Redovno smo nastupali i na smotrama folklora u Varaždinu, stvarno nam je bilo lijepo - prisjetila se prvih godina rada viničkog kulturnog umjetničkog društva Anica Hrnčić, koja je pozvala mlade da se više uključe u rad društva kako bi od zaborava i u budućnosti ostala sačuvana baština viničkoga kraja.
Kulturno umjetničko društvo Vinica na repertoaru ima 8 koreografija, koje je koreografirao Željko Šanjek, od kojih većina obuhvaća pjesme i plesove viničkog kraja i neposredne okolice, kakve su primjerice, „Lenčika", "Viničke vinske špelancije", "Ovčar", "Viničke gosti", "Verbankuš", "Hitro probud'te se lubi krstjani", dok ostale - "Prigorje" i "Tančec", obuhvaćaju pjesme i plesove središnjeg dijela Hrvatske, iz Prigorja i Posavine.

- Zahvaljujući pomoći Općine Vinica i naših sponzora naše društvo nema problema s instrumentima i nošnjama. Svake godine obnavljamo nošnje, pa smo ove godine nabavili četiri kompleta muških i ženskih nošnji, a čak imamo i viška instrumenata. No, željeli bismo imati brojniji pomladak, željeli bismo da nam se pridruži više osnovnoškolske djece, pa pozivam roditelje, koji su možda i sami bili članovi našeg društva, da svoju djecu pokušaju zainteresirati za folklor. Pozivam ih da nas posjete na našim probama, svakog utorka i petka od 19 sati u dvorani općinske zgrade - istaknuo je predsjednik ovoga uzornoga kulturno umjetničkog društva koje je obilježilo 40. godišnjicu osnivanja.
Povodom ovoga vrijednoga jubileja KUD-a Vinica Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno - umjetničkih društava Varaždinske županije, na subotnjoj priredbi uručio je predsjedniku Kulturno umjetničkog društva Vinica Domagoju Kovačiću priznanja Hrvatskog sabora kulture te Zajednice kulturno - umjetničkih društava Varaždinske županije.
Međunarodna smotra folklora Vinička jesen održana je pod pokroviteljstvom Općine Vinica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.