FOTO Već 40. godina članovi KUD-a Vinica pjesmom i plesom čuvaju tradicijsku baštinu svoga kraja Foto: Općina Vinica

FOTO Već 40. godina članovi KUD-a Vinica pjesmom i plesom čuvaju tradicijsku baštinu svoga kraja

Igor Čolaković | 2.12.2019. u 15:05h | Objavljeno u Našim krajem

Na međunarodnoj smotri folklora - 19. Viničkoj jeseni, u subotu, 30. studenoga, Kulturno umjetničko društvo Vinica obilježilo je četrdeset godina rada. Na priredbi su uz članove KUD-a Vinica i Folklornu skupinu Osnovne škole Vinica, nastupili i KUD Petrijanec, KUD Anton Klasinc iz Lasinje i KUD Lobor, te folklorne skupine iz slovenskog Obreža i slovačkog mjesta Gajary.
- Obilježavanje ovoga vrijednoga jubileja našeg kulturno umjetničkog društva prigoda je da se prisjetimo svih članova društva, od njegovih osnivača do sadašnjih članova, i da im odamo priznanje i zahvalnost na njihovom radu na čuvanju i predstavljanju naše vrijedne tradicijske baštine, naših običaja i tradicije, naših pjesama i plesova. Članovi KUD-a Vinica nastupima širom Hrvatske, ali i u inozemstvu, od Slovenije i Austrije, do Mađarske, Slovačke i Vojvodine, predstavljaju našu Vinicu i njenu kulturu. Još jedan put od srca čestitam članovima viničkog KUD-a na uspješnom i predanom radu - istaknuo je u čestitki povodom 40. godišnjice KUD-a Vinica Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

3_A.JPG

Čestitke im je na otvorenju 19. Viničke jeseni uputila i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško, koja je tom prigodom posebice naglasila izvrsnu suradnju Općine i KUD-a Vinica.
- Članovi našega kulturno umjetničkog društva već punih četrdeset godina, s velikom ljubavlju njeguju i čuvaju narodne običaje našega kraja i naše domovine. Vjerujem da će naš KUD nastaviti čuvati našu vrijednu tradicijsku baštinu, stoga pozivam posebice, osnovnoškolce da se uključe u rad društva kako bi naše kulturno umjetničko društvo uspješno nastavilo svoj hvalevrijedan rad - poručila je zamjenica načelnika Općine Vinica, koja je i otvorila 19. Viničku jesen.
Velikim pljeskom publike, koja je do posljednjeg mjesta ispunila veliku općinsku dvoranu, nagrađeni su mali vinički folkloraši, članovi Folklorne sekcije Osnovne škole Vinica, a publika je oduševljeno pozdravila i nastup članova KUD-a Vinica, koji su u dopadljivoj koreografiji predstavili folklorno blago Vinice.
- Naše kulturno umjetničko društvo ima četrdesetak aktivnih članova, koji djeluju u četiri sekcije - pjevačkoj, veziljskoj, folklornoj i tamburaškoj. Okupljamo članove od 7 do 77 godina, koji s velikom ljubavi čuvaju baštinu i predstavljaju naš folklor i običaje, širom Hrvatske, ali i u inozemstvu. Posebno smo ponosni na našu priredbu - Viničku jesen, koju već 19 godina organiziramo zajedno s Općinom Vinica, s kojom smo ostvarili izvrsnu suradnju. Odlično se slažemo i surađujemo, njegujemo izvorni folklor našega kraja, predstavljamo našu općinu i zajedno dijelimo ljubav prema glazbi i plesu - naglasio je Domagoj Kovačić, predsjednik Kulturno umjetničkog društva Vinica, koji je posebnu zahvalu uputio osnivačima, koji su 1979. godine osnovali ovaj KUD, koji je nastavio dugu i bogatu folklornu tradiciju u Vinici.
Na te je dane krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća podsjetila Anica Hrnčić, jedna od osnivačica Kulturno umjetničkog društva Vinica, koje je osnovano 28. studenoga 1979. godine.

kud_vinica_3-3.jpg


- Sve je započelo zahvaljujući inicijativi mladih iz Vinice, koji su u kulturno umjetničkom društvu vidjeli priliku za okupljanje i druženje. U Vinici je već ranije djelovalo folklorno društvo, no ono je bilo ugašeno i nije djelovalo više od dvadeset godina. Obratili smo se tadašnjim nastavnicima u viničkoj školi, tadašnjem direktoru škole Božidaru Hudoletnjaku i učiteljicama - Katici Vargi i Josipi Kostervajn,koji su podržali našu ideju i pomogli nam u osnivanju društva. Bilo je puno posla oko osnivanja folklorne sekcije i nabave instrumenata, zatim i oko osnivanja dramske sekcije, koja se nažalost, brzo ugasnula, te pjevačkog zbora. Bili smo puni entuzijazma, bili smo sretni i veseli. Iz Varaždina su nam dolazili voditelji, imali smo i prve nastupe, najprije u Vinici a onda i u okolnim mjestima. Redovno smo nastupali i na smotrama folklora u Varaždinu, stvarno nam je bilo lijepo - prisjetila se prvih godina rada viničkog kulturnog umjetničkog društva Anica Hrnčić, koja je pozvala mlade da se više uključe u rad društva kako bi od zaborava i u budućnosti ostala sačuvana baština viničkoga kraja.
Kulturno umjetničko društvo Vinica na repertoaru ima 8 koreografija, koje je koreografirao Željko Šanjek, od kojih većina obuhvaća pjesme i plesove viničkog kraja i neposredne okolice, kakve su primjerice, „Lenčika", "Viničke vinske špelancije", "Ovčar", "Viničke gosti", "Verbankuš", "Hitro probud'te se lubi krstjani", dok ostale - "Prigorje" i "Tančec", obuhvaćaju pjesme i plesove središnjeg dijela Hrvatske, iz Prigorja i Posavine.

- Zahvaljujući pomoći Općine Vinica i naših sponzora naše društvo nema problema s instrumentima i nošnjama. Svake godine obnavljamo nošnje, pa smo ove godine nabavili četiri kompleta muških i ženskih nošnji, a čak imamo i viška instrumenata. No, željeli bismo imati brojniji pomladak, željeli bismo da nam se pridruži više osnovnoškolske djece, pa pozivam roditelje, koji su možda i sami bili članovi našeg društva, da svoju djecu pokušaju zainteresirati za folklor. Pozivam ih da nas posjete na našim probama, svakog utorka i petka od 19 sati u dvorani općinske zgrade - istaknuo je predsjednik ovoga uzornoga kulturno umjetničkog društva koje je obilježilo 40. godišnjicu osnivanja.
Povodom ovoga vrijednoga jubileja KUD-a Vinica Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno - umjetničkih društava Varaždinske županije, na subotnjoj priredbi uručio je predsjedniku Kulturno umjetničkog društva Vinica Domagoju Kovačiću priznanja Hrvatskog sabora kulture te Zajednice kulturno - umjetničkih društava Varaždinske županije.
Međunarodna smotra folklora Vinička jesen održana je pod pokroviteljstvom Općine Vinica.

Označeno u