FOTO: Uz Dan općine Beretinec dodijeljena općinska priznanja i nagrade Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Uz Dan općine Beretinec dodijeljena općinska priznanja i nagrade

| 15.9.2017. u 08:24h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Općina Beretinec proslavila je jučer Dan općine i blagdan Uzvišenja svetog Križa.

Svečanost je održana u Lovačkom domu Trčka, a uz načelnika općine Igora Kosa, njegovog zamjenika Matiju Kefelja, predsjednika Općinskog vijeća Nikolu Žganeca te općinske vijećnike, prisustvovali su i potpredsjednik Vlade RH te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Radimir Čačić i njegovi zamjenici Tomislav Paljak te Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, brojni gradonačelnici i načelnici, gospodarstvenici te predstavnici ustanova i tvrtki iz Varaždinske županije.

Predsjednik Općinskog vijeća Nikola Žganec na početku je istaknuo važnost suradnje u ostvarivanju ciljeva, dodavši kako vjeruje da će Općinsko vijeće kvalitetnim odlukama i dalje doprinositi dobrobiti svih mještana. Načelnik Igor Kos ovom je prilikom sumirao rezultate iz proteklog razdoblja i predstavio viziju razvoja i planove za budućnost općine Beretinec.

- Najvažnije je da puno ulažemo u ljude, u obrazovanje. POvećali smo naknade za novorođenčad i iznos sufinanciranja vrtića, a ove godine krećemo i sa sufinanciranjem školske kuhinje - za prvo dijete 50 posto, za drugo 75, a za treće i svako sljedeće dijete 100 posto. Među prvima pokrećemo stipendiranje srednjoškolaca i to za deficitarna zanimanja, a nastavljamo i sa stipendiranjem studenata. Naravno da je važna i infrastruktura, tu su i Poduzetnička zona i Zona centar u Beretincu. Uređujemo općinu, ceste, infrastrukturu, ali to je standardni proces, a mi naglasak želimo staviti na druge stvari - istaknuo je Kos.

U Poduzetničkoj zoni Beretinec prodana su zemljišta iz 1. faze. Investitorima Općina pruža podršku kod dokumentacija i projekata, a nedavnom su odlukom Općinskog vijeća oslobođeni i plaćanja komunalnog doprinosa. Načelnik Kos je istaknuo kako u 2. fazi u Poduzetničkoj zoni očekuje visokotehnološke tvrtke koje će značiti i veće plaće zaposlenima. Usto, Odlukom o kupnji zemljišta krenula je i realizacija projekta Kulturno-sportskog centra u Beretincu.

Kos je napomenuo da Općina Beretinec ima proračun od svega 3,5 milijuna kuna te očekuje pomoć Županije i države.

- Želimo da nam Županija i država pomognu kod "hardvera", pojednostavljeno rečeno "betona i asfalta", a mi ćemo organizirati sufinanciranje vrtića, škole i ostalo. Naime, podaci govore da nam stanovništvo stari te se postavlja pitanje za koga graditi škole, ceste... Cilj nam je povećati broj stanovnika i da ljudi budu zadovoljni te da žele živjeti u našoj općini. To je zajednički nazivnik naše Strategije razvoja - rekao je Kos.

Napomenuo je kako Općina Beretinec priliku za daljnji razvoj ima u fondovima Europske unije.

- Naime, čovjek da bi uspio, treba dvije stvari - priliku da se iskaže, ali i da tu priliku zna iskoristiti. Nažalost, proteklih godina nisu se baš otvarali natječaji za EU fondove na koje bismo se mogli javiti, no uspjeli smo dobiti oko 1,6 milijuna kuna preko drugih izvora, države i Županije, a sada očekujemo i otvaranje natječaja za EU fondove - kazao je Kos te istaknuo da će prioritet i nadalje biti ulaganje u pronatalitetnu politiku.

Okupljenima su se obratili i župan Čačić te ministar Štromar, koji su svim mještanima čestitali Dan općine i najavili podršku dobrim projektima.

Na svečanosti su dodijeljena i općinska priznanja i nagrade pa je su tako priznanja za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dobili Ema Huđek (za prvo mjesto na prvenstvu Hrvatske u hrvanju za žene 2016. godine) i vinogradar Senko Boršćak (za vrhunske rezultate sa svojim vinima). Priznanja za doprinos ugledu i promociji Općine Beretinec u zemlji i svijetu dobili su veterani NK Beretinec (za promociju općine kroz suradnju s klubom iz Njemačke) i MNK Črešnjevo (za dosadašnje rezultate u natjecanjima, kao i sudjelovanje u Ligi prvaka u organizaciji Europske mininogometne organizacije). Nagrada za životno djelo uručena je Vjekoslavu Plantaku iz Ledinca Gornjeg, koji je izgradio više sakralnih objekata u općini te se brine o njima. Uručene su i nagrade najuspješnijim učenicima pa su tako prijenosna računala dobili Elena Igrec (OŠ Sveti Ilija) i Emanuel Njegovec (OŠ Tužno).

Svečanosti su svojim nastupom doprinijele članice Ženske vokalne skupine "Allegre", a druženje je nastavljeno i nakon svečane sjednice, uz degustaciju vina članova Udruge vinogradara i voćara općine Beretinec "Viv-Ber".