FOTO Uz bojne pokliče, zvuk topova i bubnjeve Praškocijeve haramije obranile Čanjevo

| 8.10.2017. u 10:08h | Objavljeno u Našim krajem

Uz bojne pokliče, zvuk topova i bubnjeve ratnici su i ovaj put uspjeli nasmijati i zabaviti posjetitelje bitke za Čanjevo, koja je uprizorena dvama opsadama “Staroga grada”, onom tradicionalnom u popodnevnim satima te noćnom bitkom.

Ovaj scenski prikaz na arheološkim iskopinama svake je godine sve veća atrakcija pa su tako i ovaj put u njemu uživali brojni posjetitelji iz okolnih općina i gradova.

Domaćinima, Praškocijevim haramijama, u boj su priskočili i vitezovi Srebrnog Zmaja iz Zagreba te vitezovi Reda sv. Nikole iz Varaždina.

Kulturna povijest

Uz fotografiranje sa sudionicima bitke u zanimljivim replikama srednjovjekovnih kostima, svi su posjetitelji mogli uživati i u 3D streličarskom turniru pod nazivom “Čanjevo Anno domino 2017.”, koji je ove godine održan drugi put, dok se “narodna veselica” zbog pobjede nad Turcima preselila nešto dalje od utvrde, gdje su gosti uživali u druženju uz grah, piće, kestene i tamburaše.

Organiziranju 12. uprizorenja bitke pripomogla je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – klub Visoko, Dobrovoljno vatrogasno društvo Čanjevo i Visoko, lovačko društvo "Jareb" s Učeničkom zadrugom OŠ Visoko „Lipa“ te Društvom Naša djeca, čiji su članovi uživali u prirodi uz logorsku vatru i poduku iz streličarstva.

Naime, utvrda Čanjevo za hrvatsku kulturnu povijest ima veliko značenje i sve je više predmet interesa proučavanja arheologa i povjesničara. Utvrda je omiljeno izletničko mjesto ljubitelja prirode i kulturno-povijesne baštine. Nalazi se samo nekoliko kilometara od državne ceste koja od Breznice preko Visokog vodi prema Križevcima i veliki je turistički potencijal Općine Visoko.

– Cilj je utvrde da kao kulturno dobro postane i turistička destinacija. Kako bi se konzervirala i prezentirala kao turistička atrakcija, projekte ćemo prijavljivati na domaće i inozemne fondove, a želja nam je jednog dana imati višednevnu manifestaciju – rekao je Dragutin Mateković, načelnik općine Visoko, dodajući da trenutno rade na otkupu zemljišta, a planira se postavljanje i dodanih sadržaja kao što su etno kuća, izgradnja vidikovca i slično.

Visočka udruga Praškocijeve haramije, kojoj je glavna uloga popularizacija utvrde Čanjevo i njene povijesti, u svojem je prvom projektu izrađivala odjeću i opremu ljudi koji su branili ili napadali Čanjevo.

– Zajedno sam s dr. sc. Lukom Bekićem, arheologom koji je od početka uključen u arheološka iskapanja, obišao muzeje po Austriji, Sloveniji i Mađarskoj s ciljem da se čim više informiramo o načinu života i običajima toga vremena – objašnjava saborski zastupnik i pokretač cjelokupne ideje Anđelko Stričak, dodajući da su na temelju tih saznanja dali izraditi odore, oružje i oruđe kako bi imali autentične predmete.

– Iznimno sam zadovljan razvojem manifestacije, koja je u proteklih deset godina itekako narasla. Cilj je bio da prikažemo ovdašnji srednjovjekovni život u vrijeme turske opasnosti. Sve odore, alati i oružje koje koristimo vjerne su replike originala i ponosni smo što ih imamo sve više – ističe Stričak.

Inače, Bitka za Čanjevo povezana je sa 16. stoljećem. Sama je udruga dobila pak naziv po Juraju Praškociju, koji je 1590. godine bio vlasnik utvrde. Prema podacima koje posjeduju u Čanjevu su bile 32 haramije, odnosno 32 vojnika, dok je Praškocije bio plemić i njihov zapovjednik. Sama utvrda dugo je stajala prekrivena zemljom i šikarom. Tek su arheološka iskapanja pokazala velebno zdanje i bogatu povijest. Upravo i ta mističnost mjesta privlači brojne znatiželjne poglede.

Streličarski turnir

– U cilju da se na najbolji mogući način prezentira manifestacija prošle je godine, a nastavili smo i ove, bitki za Čanjevo pridodan još jedan element, a to je pravi streličarski turnir – rekao je načelnik Mateković istaknuvši da nije riječ o klasičnom gađanju meta.

Naime, Streličarski savez Varaždinske županije organizirao je 3D turnir, a riječ je o gađanju maketa životinja u prirodnoj veličini, prave boje i oblika. Životinje su namještene po šumi u raznim situacijama, a specifičnost je da svaki sudionik gađa samo jedanput kao u pravom lovu.

Također, zbog streličarskog natjecanja izrađena je i specifična medalja s motivima utvrde Čanjevo.

– Trenutačno su medalje napravljene od drveta, ali možda će se kasnije raditi i od metala, a prikazuju motiv utvrde Čanjevo na kojem je prikazana zvijer koja ima kljun ptice i tijelo zmije pokriveno perjem – objašnjava načelnik i dodaje da su taj keramički nalaz našli na utvrdi te će uz zastavu i grb plemenitog praškocije udruga imati i pečat kao svoj zaštiti znak.