FOTO: Uspješna 5. biciklijada Vinica – Varaždin Breg uz sjećanje na poginule branitelje

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.9.2019. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždin održana je 5. Biciklijada Vinica – Varaždin Breg. Start Biciklijade ove godine bio je u Vinici, kod spomen obilježja osnutka 5. bojne 1A brigade Tigrovi.

Organizatori biciklijade prije početka utrke i okupljanja kod spomen obilježja, podijelili su svim sudionicima prigodne majce, vodu i klipiće. Prije početka utrke zapalila se svijeća kod spomen obilježja 5. bojna 1A brigade. Nakon paljenja svijeće svim okupljenima obratio se Josip Tot, v.d. predsjednik viničkih branitelja te im zahvalio na odazivu i zaželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na konačno odredište.

Svim okupljenima obratio se i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, koji je osim zahvale na odazivu istaknuo značaj obilježavanja dana pobjede nad strostruko jačem neprijateljem tzv. JNA ali i naglasio ono najvažnije da ova trka čuva tekovine domovinskog rata i promiče istinu.

- Bitno je da se sva događanja odnose na doprinos svih branitelja, ali također moramo uvijek u srcu nositi one branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine - rekao je Kostanjevac. Načelnik je također zaželio ugodnu i lijepu vožnju svim biciklistima.

Predsjednik Podružnice UDVDR, Varaždinske županije gosp. Branko Družinić pozdravio je sve prisutne i zahvalio na odazivu te zaželio da ova 5. biciklijada uspješno završi s ciljem sjećanja na slavne dane rata i velike pobjede.

Sudionici su u etapama uz kraća zaustavljanja počevši od Vinice, prošli kroz Zelendvor, Novu Ves, Sračinec, Varaždin, Trnovec Bartolovečki, Gornji Kneginec te su utrku završili u ŠRC Mozdrenjak.

Utrka je održana povodom Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije te je obuhvaćala ona mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala značajnu ulogu u Domovinskom ratu.

Organizatori ovom rekreativnom utrkom obilježili su i Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week - EMW) koji se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije obilježava u cijeloj Europi i obuhvaća preko 1000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

 

Galerija slika