FOTO Učenici OŠ Sveti Ilija "putovali" s putopiscem Damirom Vujnovcem Foto: Gordana Šimunec

FOTO Učenici OŠ Sveti Ilija "putovali" s putopiscem Damirom Vujnovcem

VV / Tatjana Slunjski | 10.12.2023. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom Međunarodnog dana volontera putopisac Damir Vujnovac gostovao je u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Sveti Ilija

Putopisac, fotograf i volonter Damir Vujnovac 30. studenoga održao je u školskoj knjižnici Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji inspirativno predavanje pod nazivom "Putovati i činiti dobro".

Učenicima i učiteljima uključenima u školski projekt "Volontiram, (ne) profitiram" na humorističan i poučan način govorio je o svojim iskustvima s brojnih putovanja Europom, Amerikom, Bliskim istokom i afričkom Saharom, na kojima je uvijek nastojao sklapati nova prijateljstva i činiti dobro drugima.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_2.jpg

U znak dobrodošlice, učenici i knjižničarka pripremili su za Damira datulje, budući da mali Saharci, o kojima su čitali u njegovoj putopisnoj slikovnici "Djeca Sahare", drage goste uvijek dočekaju s datuljama i devinim mlijekom.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_3.jpg

- Kako je u našim krajevima nemoguće nabaviti devino mlijeko, učenici su mu pripremili čaj, omiljeni napitak malih Saharaca. Uz čaj i datulje pripremili su i Kiki karamele, budući da su mali Saharci Damira nazvali Karamelo zbog Kikića koje im je podijelio. Petašice Jana i Tena su, kao uvod u predavanje, pripremile kratku točku predstavljanja na španjolskom i arapskom jeziku, jezicima kojima govore mali Saharci - napomenuli su iz OŠ Sveti Ilija.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_4.jpg

- Tijekom predavanja koje je učenike i učitelje dotaknulo i ostavilo bez daha, Damir je pokazivao mnoštvo fotografija sa svojih putovanja i govorio o velikim gradovima i pustinjama koje je posjetio, gastronomiji, običajima i kulturi zemalja kojima je putovao, neobičnim biljkama i životinjama koje je vidio, volonterima – ljudima velikog srca – koje je upoznao te o prijateljstvima koja je sklopio i koja su ga učinila boljim čovjekom - pojasnili su iz škole.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_5.jpg

Jedno takvo prijateljstvo je i ono koje je sklopio s malim Saharcima koje je upoznao 2016. godine kada je sudjelovao na Saharskom maratonu, koji se svake godine u veljači trči među izbjegličkim naseljima u zapadnom Alžiru.

Cilj maratona skrenuti je pozornost ostatku svijeta na narod Saharawi iz Zapadne Sahare koji već gotovo pedeset godina živi u izbjeglištvu. Upravo je sudjelovanje na tom maratonu i suživot s malim Saharcima u izbjegličkom naselju promijenilo Damirov život.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_6.jpg

Vrativši se u Hrvatsku, pokrenuo je volonterski projekt "Glas iz Sahare". Naslov je to trojezičnog zbornika dječjih radova malih Saharaca koji je Damir uspio otisnuti u Hrvatskoj. Uz pomoć jedne saharske učiteljice, nekolicine prijatelja i mnogo dobrih ljudi, četrdesetak dječjih radova prevedeno je s arapskog na engleski i hrvatski jezik te otisnuto u zborniku radova čijih je tristotinjak primjeraka Damir odnio u saharski izbjeglički kamp i tako obogatio njihove škole i knjižnice.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_7.jpg

Damir je istaknuo da je zbornik Glas iz Sahare pisani svjedok postojanja naroda Saharawi, ali i prvi zbornik dječjih radova Saharaca u izbjeglištvu. I školska knjižnica škole u Svetome Iliji, zahvaljujući Damiru, postala je bogatija za primjerak zbornika "Glas iz Sahare".

Škola je pak postala bogatija za dvadesetak Damirovih fotografija. Naime, na dan njegovog predavanja, u holu škole otvorena je izložba njegovih fotografija pod nazivom "Djeca Sahare" koju će posjetiti svi učenici škole, a volonterski će ih kroz izložbu provesti učenici koju sudjeluju u školskome projektu "Volontiram, (ne) profitiram".

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_1.jpg

U projekt je uključeno 35 učenika viših razreda, i to polaznika Dodatne nastave Povijesti i Geografije, Povijesne skupine, Sportske skupine, Fotografske skupine, Robotike, Info kluba, njihovi učitelji Martina Sedlar, Željko Uremović, Silvija Mađar, Tajana Cikojević, Gordana Šimunec, s. Leopolda Kefelja, Petra Bošnjak, Tomislav Vertuš i knjižničarka Tatjana Slunjski.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_8.jpg

Cilj projekta je poticati volontiranje učenika škole kroz predavanja o volontiranju, gostovanja volontera te organiziranje volonterskih i humanitarnih akcija u koje će se učenici moći uključiti.

Osim kroz predavanja i fotografije, dojmove s putovanja Damir Vujnovac voli dijeliti s drugima i kroz svoje putopisne priče. Tako je dosad objavio putopisne slikovnice "Djeca Sahare", "Djeca Kurdistana" i "Djeca Jordana", koje su učenici koji su bili na predavanju, imali prilike i kupiti.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_9.jpg

- Na kraju zaista ugodnog druženja Damir je petaša Gabrijela Blažija nagradio majicom s motivom Jordana jer je jedini znao odgovor na pitanje koja je Damiru najljepša pustinja na Zemlji. Odgovor je bio jordanska pustinja Wadi Rum ili Dolina pijeska ili Mjesečeva dolina - istaknuli su iz škole.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_13.jpg

- Učenici su Damira za živopisne putopisne priče koje im je ispričao, a koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim, nagradili velikim pljeskom i poklonili mu primjerak školskog lista "Ilek", nekoliko radova učeničke zadruge Ilek i, naravno, Kikiće.

- Ovim predavanjem, održanim u povodu Međunarodnog dana volontera koji se svake godine obilježava 5. prosinca, Damir Vujnovac nastojao je potaknuti učenike da putuju, istražuju te upoznaju svijet i ljude, ali i da uvijek čine dobro jer, čineći dobro, rastemo kao ljudi - poručili su iz škole.

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_10.jpg

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_11.jpg

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_12.jpg

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_14.jpg

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_15.jpg

os_sveti_ilija_damir_vujnovac_30112023_16.jpg