FOTO U Varaždinu novo igralište i slavine s pitkom vodom za Svjetski dan voda Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Varaždinu novo igralište i slavine s pitkom vodom za Svjetski dan voda

Varaždinske vijesti | 22.3.2023. u 11:05h | Objavljeno u Našim krajem

Svjetski dan voda u Varaždinu je pod geslom „Pij vodu – živi zdravo“ obilježen predajom građanima na korištenje novog košarkaškog igrališta i slavina s pitkom vodom.

Gradonačelnik Varaždin Neven Bosilj, je uz zamjenika Miroslava Markovića i direktora Varkoma Brunu Istera, održao konferenciju za novinare na novom igralištu u Istarskoj ulici gdje je postavljena i slavina s pitkom vodom.

Gradonačelnik je između ostalog rekao:

- Odlučili smo pokrenuti jednu drastičnu preobrazbu ovog dijela grada omeđenog Istarskom ulicom te ulicama grada Koblenza, Šemovečkih žrtava, Matice Hrvatske i Primorske ulice. Taj dio grada nije imao do sada ni jedno sportsko igralište, a ovo je prvo koje smo napravili. Uredili smo ga hortikulturnu, zasadili smo drveće i uredili okoliš, postavili smo klupice, a uskoro će stići i dječja igrala kad dobijemo proračun. Kako je danas Svjetski dan voda, ističem da smo ovdje postavili i slavinu s pitkom vodu. To je jedna od 15 slavina u gradu, a ukupno 24 na javnim površinama na uslužnom području Varkoma na kojima djeca i mladi, ali i svi ostali građani pa i njihovi ljubimci mogu piti vodu – rekao je gradonačelnik nazdravivši čašom vode te je najavio proširenje tog dijela grada izgradnjom nove ceste u kojoj će biti nova gradilišta za individualnu stambenu izgradnju.

Podsjetio je da je vijeće već izglasalo novi UPU ( urbanistički plan uređenja ) VIS konfekcije prema kojem će se rušiti tvorničke hale i otvarati prostor za novo stambeno naselje.

Taj dio grada, naglasio je gradonačelnik, očekuje najveća i najdrastičnija preobrazba u slijedeće periodu te je naveo da je Grad Varaždin pred dobivanjem lokacijske dozvole za izgradnju podvožnjaka u Wiesertovoj ulici čime će se zauvijek riješiti problem kučanske rampe i taj dio grada konačno prometno povezati s centrom.

Bruno Ister, direktor Varkoma potom je govorio o značaju vodovodnog sustava:

- Svjetski dan voda osobito je značajan dan, posebno za one koji nemaju vode. Mi u Hrvatskoj, posebno mi u Varaždinu imamo dovoljno kvalitetne vode, pa i više no što nam je potrebno. S obzirom na zagađenja i na aktualne događaje želimo biti sigurni da će i dalje naši građani moći imati pitku vodu u svim situacijama. – rekao je Ister i napomenuo da je veliki projekt aglomeracija, posvećen zaštiti pitke vode, pri kraju te će još više pridonijeti sigurnosti i zaštiti voda. Nastavio je o projektu sanacije gubitaka u vodovodnom sustavu koji je oko 40 posto razlike između zahvaćene i isporučene vode. Strojevi i djelatnici Varkoma već su u Istarskoj ulici započeli radove na zamjeni dotrajalog cjevovoda. Činimo sve kako bi smanjili gubitke, zaštitili vodu i zadržali cijenu koja se nije mijenjala od 2011. – zaključio je Ister, a gradonačelnik je dodao kako će Istarska ulica, a potom i Ulica grada Ravensburga ( dio bivše Ulice Vilka Novaka, od Konzuma do Ulice grada Koblenza ) nakon izmjena instalacija, i izglasavanja proračuna, biti obnovljene novim asfaltom.

Nova slavina s pitkom vodom predana je na upotrebu i na dječje, odnosno sportskom igralištu u Vukovarskoj ulici na Banfici.