FOTO Gužva na predstavljanju knjige o tradicijskim jelima Sračinca i Svibovca Foto: Krešimir Đurić

FOTO Gužva na predstavljanju knjige o tradicijskim jelima Sračinca i Svibovca

IHR/Varaždinske vijesti | 18.4.2023. u 20:44h | Objavljeno u Našim krajem

U Domu kulture u Sračincu večeras je predstavljena knjiga "Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog" kojoj je autor Damir Crleni.

Na promociji, na kojoj je upriličena i priprema zdiganih krumpirovih štrukli s bučinim košticama, za koje je pokrenut postupak zaštite izvornosti domaćeg tradicijskog proizvoda, tražilo se mjesto više. Tako su u Sračinec stigli župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnih županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj te načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova.

Autor kuharice otkrio je kako je ideja za nastankom knjige nastala prilikom jedne manifestacije prije godinu dana u Varaždinskoj županiji, na kojoj su se predstavljali zaštićeni proizvodi Varaždinske županije, a na kojoj je bio i načelnik Božidar Novoselec.

crleni_kuharica22.jpg

- Tako je pokrenuta priča. Kada smo počeli raditi knjigu, došli smo do spoznaje da postoji veliki broj uspješnih kuhara, rodom iz ove općine. Razgovarali smo i sa starijim mještanima o jelima koja su se nekada jela na području Sračinca i Svibovca Podravskog, a osim toga, već nekoliko godina živi i ideja o zaštiti zdiganih krumpirovih štrukli s bučinim košticama, čiju je zaštitu pokrenula Udruga Preslica. Shvatili smo da ije to doista jedna vrijedna priča i nakon godinu dana nastala je knjiga - otkrio je autor Crleni.

crleni_kuharica7.jpg

U knjizi se nalazi 16-ak jela, a predstavljeni su i zlatni kuhari Općine Sračinec. Veselje što se kulinarska priča pretočila u knjigu večeras nije krio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- Ovo je trenutak koji sam dugo čekao. Promocija kulinarske tradicije Općine Sračinec je ono za čime sam čeznuo iz jednog razloga, a to je činjenica da jedna mala općina poput naše ima čak tri zlatna kuhara. To je podatak koji veseli i kojeg uvijek s ponosom ističem kao jedan brend. U knjizi ima i dosta zanimljivih naziva, koje će neki i teško pročitati - našalio se Novoselec. 

crleni_kuharica36.jpg

Čestitke Općini Sračinec uputio je i pročelnik Vincek, ali i župan Stričak, koji je ustvrdio kako je kulinarstvo Sračinca i Svibovca Podravskog sažeto u knjigu vrijedno blago zbog budućih naraštaja.

Kako je bilo na promociji, pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.