FOTO U Petrijancu u tijeku humanitarna 19. Kestenijada, još stignete doći!

Varaždinske vijesti | 29.10.2016. u 16:46h | Objavljeno u Našim krajem

Ispred društvenog doma u Petrijancu danas se od 15 okupljaju posjetitelji, a razlog je 19. po redu humanitarna Kestenijada.

Ugodnom druženju uvelike pridonose pečeni kesteni, ali i druge domaće delicije: specijaliteti nekadašnjih "kolinja" i tradicionalne kuhinje petrijanečkog kraja, mošt, domaća kapljica...

Prigodni program pripremili su učenici osnovne škole, mali i veliki folkloraši, dramska družina KUD-a i tamburaški sastav, dok su za smijeh i šale tijekom cijelog programa zaduženi popularni VTV-ov Slavek - Kristijan Kiki Petrović. U večernjim satima atmosferu će dodatno zagrijati Mirko Švenda Žiga.

Manifestaciju koja je u svojim začecima nazvana "Uz zahvalnu nedjelju" organizira Općina Petrijanec. Sav prihod s Kestenijade će, prema običaju, biti namijenjen u dobrotvorne svrhe.

- U sklopu svake Kestenijade iskazujemo zajedništvo i solidarnost, njegujemo tradiciju i stare običaje, zabavljamo se, a istovremeno činimo dobro djelo. Kestenijada je i ove godine humanitarna te su sva prikupljena sredstva namijenjena za liječenje naše mlade sumještanke i drago što se ljudi odazvali i žrtvovali jer za pripremiti nešto ovakvo treba puno vremena i truda - istaknuo je načelnik Vladimir Kurečić.

Okupljenim je posjetiteljima predstavio i rezultat projekta koji je Općina Petrijanec ove godine po prvi puta pokrenula. Riječ je o projektu „krastavci“ u sklopu kojeg su na općinskom zemljištu posađeni krastavci, a koje su tri mjeseca brali studenti i srednjoškolci.

- Ubran je 24.741 kilogram krastavaca, odnosno gotovo 25 tona. Oko 21.000 kilograma krastavaca je prodano, 3.591 kilogram predan je Caritasu u humanitarne svrhe, dok je preostalih 500 kilograma ukiseljeno u 1.087 staklenki. Krastavce je bralo više od pedestak berača kojima je isplaćeno ukupno 84.000 kuna neto - zadovoljan je načelnik Općine.

Projekt „krastavci“ je, najavljuje, temelj za podizanje trajnog nasada borovnica, malina i kupina na općinskom zemljištu iduće godine. 

 

Označeno u