FOTO: U OŠ Trnovec uspješni projektni tjedan s temom Dana kruha i zdrave hrane

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.10.2018. u 17:27h | Objavljeno u Našim krajem

U Osnovnoj školi Trnovec tradicionalno se obilježavaju Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje, a ove školske godine program se održava u „Školi za život“ s obzirom da je trnovečka škola uključena u eksperimentalnu kurikularnu reformu.

Kao i svake godine učenici su se s velikim interesom uključili u obilježavanje Dana kruha, uz pomoć svojih učitelja, a svoj su doprinos i ovaj put dali roditelji, bake i djedovi. Ravnateljica Osnovne škole Trnovec, Radmila Sačić, pohvalila je njihovo zalaganje te naglasila da se ove godine provodi projektni tjedan s temom Dana kruha i zdrave hrane.

- Uključeni su učenici u svim razrednim odjelima od 1. do 8. razreda, a tema je uključena u sve predmete. Od ponedjeljka su počele razne radionice, istraživačka i problemska nastava, odrađeno je jako puno terenske nastave, da bi se što bolje upoznala tradicija ovoga kraja. Orijentirali smo se na tradicijsku pripremu jela, kako su nekada naši stari pripremali jela, kako se to u Trnovcu radilo te kako su se obrađivala polja u to vrijeme. Učenici su pozvali djedove i bake koji su bili izvorni govornici onoga vremena kada su bili mali, na koji su način oni sudjelovali u pripremi i u svim tadašnjim potrebnim radovima na poljima - rekla je ravnateljica te dodala da su se, uz ovu temu koja je obrađena u predmetnoj nastavi, posebno pripremili učenici u razrednoj nastavi, a sudjelovali su i roditelji.

- Kad smo u srijedu imali prezentaciju i radionice, uključili su se brojni roditelji pa su učionice bile premale da ih prime, a učenici su s tolikim veseljem prezentirali ono što su naučili i uključili se u pripremanje zdrave hrane. Radili su razne voćne salate, frapee, pripremili su različite točke, a u svemu je naglasak bio na zdravoj hrani. Mi moramo implementirati sve osnove zdrave prehrane u osnovnoj školi i u našim školskim kuhinjama nastojimo to raditi i nailazimo na podršku roditelja - kazala je Sačić.

Manifestaciji Dani kruha u trnovečkoj školi redovito se odaziva i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec koji je učenike posjetio na priredbi s blagoslovom jela u petak u školskoj dvorani. Istaknuo je da je ponosan na učenike koji obilježavaju Dana kruha.

- Kruh je tradicija, kruh je praktički Božji blagoslov i jako mi je drago da se ova tradicija u našoj školi nastavlja i da se svake godine daje velika važnost tim stvarima. Djeca dobiju dojam o tome što znači kruh. Kruh nastaje od zrna koje netko treba posijati. Nije kruh samo pecivo koje oni dobiju, već netko mora i zemlju obraditi, sjeme staviti u zemlju i napraviti sve ostalo što je potrebno. Do kruha nije jednostavno doći i zato mu treba dati posebnu važnost, kako bi djeca stekla poštovanje prema kruhu i prema svemu ostalome što se radi od brašna - istaknuo je načelnik Šamec.

Završetak obilježavanja Dana kruha za učenike Osnovne škole Trnovec bit će u subotu, 20. listopada, u Varaždinu gdje će s djecom iz još 35 školskih ustanova u Varaždinskoj županiji sudjelovati na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Iako je Trnovec poznat po makačima, koje će, naravno, ponovo predstaviti na smotri, Osnovna škola Trnovec ove će godine za temu imati „Med i mlijeko“ odnosno namirnice pripremljene od meda i mlijeka, pod sloganom na trnovečkom izvornom govoru „Pri nam samo med i mlijeko i makači“.

Županijska smotra na Franjevačkom trgu u Varaždinu u subotu počinje u 9 sati povorkom do varaždinske katedrale gdje će bit služena sveta misa zahvalnica, a otvorenje smotre najavljeno je za 10.15 sati. Građani su pozvani da dođu degustirati proizvode koje su pripremile vrijedne dječje ruke uz vodstvo svojih učitelja.