Gerontodomaćice opet u akciji: kroz projekt "Zaželi za Petrijanec - faza III" zaposleno 11 žena! Foto: Krešimir Đurić

Gerontodomaćice opet u akciji: kroz projekt "Zaželi za Petrijanec - faza III" zaposleno 11 žena!

IHR/Varaždinske vijesti | 10.3.2023. u 17:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Trenutno brinem o osmero korisnika, starih i nemoćnih žitelja s područja Općine Petrijanec od kojih najmlađi ima 74 godine, a najstariji 93 godine. Kad im dođem u kuću, napravim im što im treba, odem u trgovinu po namirnice ili u ljekarnu po lijekove, a najviše od svega znači im moja topla riječ. Zadovoljna sam i vrlo sretna što radim sa starijim osobama kojima je potrebna moja pomoć, a posao mi stvarno treba i zahvalna sam načelniku Željku Posavcu koji mi je omogućio da se zaposlim kroz ovaj projekt – rekla je Marija Kožić, jedna od 11 gerontodomaćica s područja Općine Petrijanec koja je zaposlena u projektu “Zaželi za Petrijanec – faza III” Uvodna konferencija projekta, putem kojeg je zaposleno 11 žena koje brinu za 74 korisnika, održana je u petak, 10. ožujka u Društvenom domu u Petrijancu.

Šest mjeseci je premalo!

- Mi smo dosad na području općine proveli dvije faze projekta. Prva faza projekta vrijednog 2,1 milijuna kuna je bila 2018. godine, kada smo bili nositelj projekta, a nakon toga smo prijavili Udrugu umirovljenika Općine Petrijanec kao nositelja projekta vrijednosti 938.000 kuna. Sada ponovno, u trećoj fazi provodimo projekt Zaželi. Nažalost, moram izraziti nezadovoljstvo zbog zapošljavanja na samo šest mjeseci i apeliram ovim putem na Ministarstvo da ubuduće planira ovakve projekte na duži vremenski period. Radi se o tome da zaposlenim ženama pružimo mogućnost stalnijeg zaposlenja, ali i usluge korisnicima koji se taman priviknu na pomoć gerontodomaćica, a onda im moramo reći da je s time gotovo – rekao je načelnik Posavec.

DSC_0543.jpg

Projekt “Zaželi za Petrijanec – faza III” vrijedna je 71.404,87 eura (538.000 kuna), a projekt je 100 posto financiran iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe projekta je osam mjeseci, dok će žene biti zaposlene šest mjeseci: zaposlene su 23. prosinca prošle godine i radit će sve do 23. lipnja ove godine.

- Općina Petrijanec jedina u Varaždinskoj županiji koja je sama nositelj ovog projekta. Hvala svim našim gerontodomaćicama koje su vrlo marljive. U provedbi projekta dosad nismo imali nikakvih problema, a hvala i svim krajnjim korisnicima koji su objeručke prihvatili ovu uslugu – rekao je Posavec.

Deset projekata u fazi III

Gerontodomaćice za svoj rad mjesečno dobiju plaću od 520 eura neto, s time da im Općina Petrijanec osigurava 26,54 eura mjesečno putnih troškova. Predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin Branka Šaško kaže kako je projekt nastavak dobre suradnje koju imaju s Općinom Petrijanec.

DSC_0528.jpg

- Radi se o hvalevrijednom projektu pri čemu moram naglasiti da on ima veliki značaj za žene, koje se na ovaj način vraćaju natrag na tržište rada. To su žene žrtve nasilja, trgovanja ljudima, žene koje su bivši ovisnici i slično. Njima se osigurava egzistencija kroz vrijeme koje rade i doista rade jedan hvale vrijedan posao - rekla je Šaško i dodala kako je ukupno na području Varaždinske županije prihvaćeno 10 projekata Zaželi kroz fazu III, pri čemu će ukupno biti zaposleno 145 žena.

Galerija slika