FOTO U Ludbregu održana pokazno-terenska vježba „Potres 2022“

Varaždinske vijesti | 29.4.2022. u 13:02h | Objavljeno u Našim krajem

Pokazno-terenska vježba operativnih snaga iz sustava civilne zaštite s područja Grada Ludbrega, pod nazivom „Potres 2022.“ održana je u samom središtu Ludbrega – kod Srednje škole Ludbreg.

U vježbi su, uz članove civilne zaštite Grada Ludbrega, sudjelovali i predstavnici Policijske postaje Ludbreg, vatrogasnih društava zajednice Ludbreg, operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ludbreg, Gradskog društva Crvenog križa, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije (HMP Ludbreg), Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Varaždin, gradskog komunalnog poduzeća Lukom d.o.o. te učenici i zaposlenici Srednje škole Ludbreg.

Vježba je organizirana odlukom gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića koji je naglasio kako je zadovoljan prikazanim te da su ljudi koji su sudjelovali u vježbi pokazali da su spremni na izvanredne situacije.

Kao Grad u potpunosti se možemo osloniti na sustav civilne zaštite, na naše Dobrovoljno vatrogasno društvo, HGSS, policiju, hitnu pomoć, te naš Crveni križ koji uskače u ovakvim situacijama. Mogu reći da su svi obavili svoj posao na zadovoljavajući način te da građani Ludbrega u izvanrednim situacijama mogu računati na organiziranu brigu, skrb i usmjeravanje svih službi na pravi način – rekao je gradonačelnik Bilić.

Voditelj vježbe, a ujedno i koordinator na lokaciji Jurica Havaić objasnio je kako se vježba sastojala od četiri scenarija.

Jedan scenarij odnosio se na urušavanje stubišta i dijela zgrade, kao i evakuaciju učenika i spašavanje ozlijeđenih osoba. Drugi scenarij odnosio se na pretpostavku da je uslijed potresa došlo do prekida hidrantske mreže, treći dio uključio je potragu za nestalom osobom, dok su sudionici vježbanja pokazali i što učiniti kod eksplozije gradskog plina te urušavanja željezne konstrukcije na unesrećenu osobu – objasnio je voditelj vježbe Havaić.

Ravnatelj Srednje škole Ludbreg Josip Zdelar podsjetio je kako su se prilikom velikog potresa 2020. godine nalazili u školskoj zgradi, te da u tim trenucima nikome nije bilo ugodno.

Svi znamo da je sigurnost učenika, nastavnika i svih ostalih djelatnika na prvom mjestu i pohvaljujem rad svih službi koje su održale ovu pokaznu vježbu. Oni su svi nama jako potrebni, a nadamo se da ipak neće doći do potrebe za njihovom intervencijom – izjavio je ravnatelj Zdelar.

Vježbi je prisustvovala i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, ujedno i načelnica županijskog Stožera civilne zaštite koja je također podsjetila kako smo i sami svjedočili nepredvidivim događajima poput snažnih potresa u Zagrebu, Petrinji i sada u Bosni i Hercegovini te kako u datom trenutku moramo biti spremni odgovoriti.

-Iznimno je bitno pravodobno reagirati jer potres u nekoliko sekundi može u potpunosti promijeniti naše živote i živote koje smo do tada poznavali. Ovakve vježbe pokazuju nam spremnost sustava, funkcionira li on ili je potrebno nešto mijenjati. Vjerujem da će zahvaljujući ovakvim vježbama građani biti informirati, ali i ako se dogodi ovakva ili slična situacija da smo spremni pravodobno reagirati – zaključila je zamjenica Zagorec.