FOTO: U Kamenici proslavili 75 godina vatrogastva Foto: Grad Lepoglava

FOTO: U Kamenici proslavili 75 godina vatrogastva

I.D./Varaždinske vijesti | 12.10.2015. u 19:01h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica obilježilo je 75. godišnjicu postojanja.

Vrijedan jubilej obilježen je vatrogasnim mimohodom centrom Kamenice te svečanom sjednicom Skupštine na kojoj su se kamenički vatrogasci i njihovi gosti prisjetili 13. listopada 1940. godine, kada su Valent Čanžar te Ivan i Tomo Rodek u Kamenici osnovali dobrovoljno vatrogasno društvo.

Ovom je prilikom istaknuto da su tih dana kamenički vatrogasci na zadatke odlazili biciklima i zaprežnim kolima, a danas su u njihovom voznom parku tri vatrogasna vozila.

- Društvo danas broji 110 članova, a respektabilni vozni park čine vatrogasna cisterna, malo navalno vozilo i kombi za prijevoz ljudi. Ove smo godine uredili stari vatrogasni dom, ali nastavili s aktivnostima oko izgradnje novog vatrogasno–društvenog doma u Kamenici – istaknuo je o izvješću stanju Društva njegov predsjednik Zorislav Rodek.

- Kad se nešto dogodi, kad je potrebna pomoć, vi vatrogasci ste tu i odrađujete posao za kojeg vam na kraju mnogi ni ne kažu hvala. No, hvala vam govori politika grada Lepoglave koja vam osigurava sredstva za redovno financiranje, hvala vam govori i Varaždinska županija koja vam pomaže preko županijske Vatrogasne zajednice, a za koji dan ćemo vam hvala reći ispred Vlade Republike Hrvatske koja će Vatrogasnoj zajednici grada Lepoglave dodijeliti vatrogasnu cisternu – istaknuo je župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je uoči svečane sjednice Skupštine izvršio smotru postrojenih sudionika proslave 75. godišnjice DVD-a Kamenica.

- Potrebe vatrogasaca visoko su na listi prioriteta Grada Lepoglave. Iako je opremljenost naših vatrogasaca na visokoj razini trebamo još napraviti vatrogasni centar u Lepoglavi, vatrogasno-društvene domove u Kamenici i Višnjici te nabaviti opremu za društva u Lepoglavi i Višnjici. Za DVD Lepoglavu već smo sada uspjeli nabaviti novo vatrogasno vozilo – otkrio je i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, istaknuvši DVD Kamenicu kao primjer uzornog rada u vatrogastvu.

Ispred Gradskog vijeća kameničkim je vatrogascima čestitke povodom 75 godina postojanja uputio predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček, dok je to ispred gradske Vatrogasne zajednice učinio njen tajnik Mladen Juriša. Čestitke su vatrogascima stigle iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Uputio im ih je zamjenik predsjednika Tomislav Bogović, uručivši DVD-u Kamenica Srebrnu plaketu za izuzetan doprinos vatrogastvu Varaždinske županije.

Od strane DVD-a Kamenica uručena su priznanja i zahvale zaslužnim pojedincima, organizacijama, ustanovama i društvima. Posthumno je Antonu Rodeku uručeno priznanje Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci