FOTO U domu Matija u Babincu obilježen Međunarodni dan starijih osoba Foto: Krešimir Đurić

FOTO U domu Matija u Babincu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

M.P./Varaždinske vijesti | 8.10.2016. u 08:12h | Objavljeno u Našim krajem

Okupljanjem djelatnika i korisnika svih domova iz općine Cestice u petak, 7. listopada, u Domu za starije i nemoćne osobe Matija privedeno kraju obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba. Osim što su čitav protekli tjedan brojnim aktivnostima obilježavali Međunarodni dan starijih osoba, tih su dana organizirani i Dani otvorenih vrata pa su korisnici doma Matija čitav tjedan proveli u ugodnom druženju s učenicima OŠ Cestice, članovima Udruge umirovljenika općine Cestice, a uživali su i u sportskim aktivnostima. Usto, korisnici doma Matija nazočili su i svetoj misi u povodu Međunarodnog dana starijih osoba koju je predvodio velečasni Zorislav Šafran.

Danas završavamo s aktivnostima pa smo u domu ugostili djelatnike i korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Novi život, Doma za starije i nemoćne osobe Sv. Ana te Obiteljskog doma za starije Jamnik. Korisnici, ali i djelatnici, mogli su se okušati u bacanju koluta, igri “Čovječe, ne ljuti se”, lovu na papiriće te skupljanju balona – rekao je Zdravko Šemuga, vlasnik doma Matija, koji već punih deset godina djeluje na području općine Cestice.

Kapacitet doma je 105 kreveta, a trenutačno su svi popunjeni te se zainteresirani upisuju na liste čekanja.

Korisnicima pružamo uslugu stanovanja s prehranom i zdravstvenom skrbi, a slobodno vrijeme ispunjeno im je brojnim aktivnostima. Usto, obilježavamo i sve blagdane i praznike, a posebno su intenzivne aktivnosti tijekom božićnih blagdana, kada se naši korisnici druže s obiteljima – doznajemo od Šemuge.

No, osim skrbi o korisnicima u ustanovi, dom Matija pruža i pomoć i njegu na terenu. Odnosno, 60-ero korisnika dvije ekipe svakodnevno dostavljaju obroke, a gerontodomaćice ljudima obavljaju kućne poslove poput čišćenja.

Prije smo imali problema s popunjenošću, no sada smo popunili sav kapacitet. Korisnici su nam pretežno iz susjedne Slovenije, a redovito surađujemo i razmjenjujemo iskustva i s ostalim domovima na području općine – kaže Šemuga, koji je ove godine u ime doma Matija od Općine Cestice primio plaketu za razvoj društvenih odnosa.

Načelnik općine Mirko Korotaj zadovoljan je pak činjenicom što na području općine djeluju čak tri doma za starije i nemoćne osobe te obiteljski dom.

– Kvaliteta života starijih osoba u domovima je na iznimno visokoj razini, a osoblje je kvalitetno educirano i može pružiti kvalitetne usluge svim korisnicima. Suradnja između ustanova govori da se ozbiljno radi na brendiranju na našem području, a veseli me i što je u domovima zaposleno 120 osoba, jer je to s gospodarske strane jako bitno za općinu – naglasio je Korotaj dodavši da Općina prati napredak i razvoj domova te ih podržava ovisno o financijskim mogućnostima.

Marija Kanižaj, 91-godišnjakinja iz Varaždina, već je treću godinu smještena u domu Matija.

Jako sam zadovoljna ovdje, smještaj i hrana su odlični, a i djelatnici su vrlo ljubazni. Svi mi mnogo pomažu, naročito moja cimerica, koja je znatno mlađa od mene i sluša me – sa smiješkom nam je ispričala gospođa Marija.