FOTO: Trkači mira posjetili Osnovnu školu Petrijanec

V.V. | 9.5.2018. u 16:30h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Pod parolom „Yours is the first step“ ili „Tvoj je prvi korak“ u OŠ Petrijanec 7. svibnja utrčali su trkači mira, „Peace run“, različitih vjera i nacija.

Pronoseći baklju mira diljem Europe, prenose s njome i poruke koje nas uče ljubavi i toleranciji, a na kojima počiva i odgojno-obrazovno djelovanje OŠ Petrijanec, ujedno i članice međunarodnog Erasmus projekta „No place for hate“- „Nema mjesta mržnji“. Ovo je prva škola koju su trkači mira posjetili od prelaska hrvatske granice.

Ovaj je događaj okupio u zajedništvu sve učenike i djelatnike škole koji su za dolazak ovih posebnih gostiju pripremili transparente s porukama mira i prigodni program kojim su prezentirali našu kulturu i običaje. Riječima dobrodošlice goste su pozdravili načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te u ime ravnateljice škole Valerije Paljak, njezina zamjenica Marija Vidaček.

Kroz zajedničku pjesmu, igru, lijepe riječi, fotografiranje i trčanje s bakljom, vrijeme je proteklo baš kako i treba, u radosti, prihvaćanju i zajedništvu. Jezici nisu bili prepreka, osmjehom su se sporazumjeli svi sudionici događaja. Trkači su nastavili svoj put, a u OŠ Petrijanec neće se skoro zaboraviti ovo po mnogočemu toplo jutro posvećeno miru u cijelom svijetu.

Utrka mira važna je svjetska manifestacija koja se održava svake godine i za cilj ima promociju međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Trkači putujući više od 100 zemalja svijeta nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis – glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhamed Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu…

Prva baklja u europskom djelu utrke krenula 1989.g. iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Hrvatskog Olimpijskog Odbora, a manifestaciju i u Hrvatskoj svesrdno podržavaju mnogi istaknuti građani: predsjednik Ivo Josipović, Matija Ljubek, Andro Knego, Stojko Vranković, Antun Vrdoljak, Željko Mavrović, Veljko Rogošić i mnogi drugi. Mnogi gradonačelnici i načelnici općina također su se priključili ovoj manifestaciji.

 

Označeno u