FOTO: Tristotinjak mještana Vinice nazočilo svečanom otkrivanju spomenika dr. Tuđmanu Foto: Foto agencija Sjever/Siniša Sović

FOTO: Tristotinjak mještana Vinice nazočilo svečanom otkrivanju spomenika dr. Tuđmanu

VV | 20.10.2016. u 20:55h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti tristotinjak mještana općine Vinica, ali i članova obitelji prvog hrvatskog predsjednika i ostalih visokih uzvanika, ispred Pastoralnog centra "Svetog Josipa" u Marčanu večeras je svečano otkriven i blagoslovljen spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Spomenik, prvi ovakav postavljen u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, djelo je kipara Slavka Bunića, a inicijator njegovog postavljanja je vinički župnik, prečasni Valent Posavec. Spomenik je blagoslovio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

- Povodom 25. obljetnice neovisne države razmišljali smo kako obilježiti taj jubilej i na ovaj smo način javno i svečano prvom hrvatskom predsjedniku željeli zahvaliti na svemu što je učinio za Hrvatsku i za hrvatski narod. Mnogim su hrvatskim mučenicima posvećene ulice i trgovi, no malo je onih koji su ulice i trgove posvetili dr. Tuđmanu koji je tvorac moderne države Hrvatske - rekao je u uvodnom govoru Posavec zahvalivši Općini i pojedincima na ukazanoj pomoći.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac istaknuo je pak kako neki smatraju da postavljanje spomenika nije bilo potrebno.

- No, na njihovu je sramotu što misle drugačije iako su se zadnjih mjeseci pritajili mada svi dobro znamo kako su optuživali i prozivali branitelje. No, svatko tko govori protiv dr. Tuđmana govori protiv države i svih njenih žitelja. Pritom se postavlja pitanje zašto bi netko tako govorio i mrzio čovjeka koji se zaslužan za državu koju svi danas imamo? Zato jer to govore oni koji ovu državu nisu voljeli niti tada, a ne vole je niti danas. Jer kako govoriti protiv čovjeka koji je imao hrabrost i viziju kakvu nismo mogli niti sanjati? Vodio je najveću bitku, bitku stvaranja države, bitku koju su Hrvati sanjali od sedmog stoljeća, a danas imamo međunarodno priznatu neovisnu i samostalnu državu koju je dr. Tuđman uveo u UN i koja je postala članica NATO-a i EU-a - podsjetio je u svom govoru Kostanjevac.

Okupljenima se obratio i Miroslav Tuđman napomenuvši da spomenik, osim zahvale prvom hrvatskom predsjedniku, simbolizira i one koji su se žrtvovali za slobodu i samostalnost.

- Za buduće generacije to je podstrek i obaveza kako se brani domovina i čuva država - napomenuo je Tuđman, dok je HDZ-ov saborski zastupnik Anđelko Stričak primijetio kako Tuđmanov spomenik gleda u budućnost, odnosno prema Europi.