FOTO: Tradicionalno obilježavanje Vincekova u naselju Tužno Foto: Općina Vidovec

FOTO: Tradicionalno obilježavanje Vincekova u naselju Tužno

I.D./Varaždinske vijesti | 24.1.2016. u 08:04h | Objavljeno u Našim krajem
Izbori 24 - Batinic

Udruga vinogradara i voćara "Sveti Antun" Tužno organizirala je već tradicionalno obilježavanje Vincekova - blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara.

Ove godine ceremonijal rezidbe trsova održan je u vinogradu članova udruge, braće Branka i Zvonka Hajsoka, u ulici Goranec u naselju Tužno. Okupljanje sudionika počelo je u podne ispred vatrogasnog doma u Tužnom, odakle su uz svirku i pjesmu tamburaša KUD-a Vidovec krenuli prema vinogradu.

"Pri kleti" domaćina dočekali su ih vrijedni članovi udruge, crkveni zbor Svetog Antuna Padovanskog iz Tužna, ali i mnogobrojni gosti, te su se svi zajedno okrijepili mladim vinom i narescima. Tradicionalne obrede predvodila su tri meštra, a u skladu s običajima, domaćini su prvo obrezali  trs, označivši tako početak radova u vinogradu. Da bi vinogradarska godina bila što bolja i plodnija, čokote su zalili mladim vinom, a brajde ukrasili suhomesnatim delicijama, poput domaćih kobasica, šunke i špeka.

Za sve okupljene, članovi udruge pripremili su grah i domaće kobasice, a za okrijepu ih je čekala domaća vinska kapljica.

 

Galerija slika