FOTO Tradicionalna žetva u Grešćevini okupila i velike i male! Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Tradicionalna žetva u Grešćevini okupila i velike i male!

Varaždinske vijesti | 14.7.2023. u 09:20h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga Biserna dolina održala je već jedanaestu godinu zaredom ručnu žetvu raži u selu Grešćevina, s ciljem očuvanja uspomena na tradicionalne načine žetve i oživljavanja starih običaja. Ovaj događaj okupio je brojne sudionike iz Grešćevine i okolnih mjesta, te goste iz drugih udruga.

Grešćevina, nekada centar žita i kruha, pružila je predivan ambijent za obnovu sjećanja na vremena kada se žito vršilo i mlelo na kamenim mlinovima. Pod starim lipama održala se tradicionalna žetva, a seljani su zaprežnim kolima dovozili svoje žito na "dreš" koji je u sezoni radio neprekidno. Ovaj događaj bio je prilika prisjetiti se tih vremena i prenijeti iskustvo na mlađe generacije.

Uz veselu atmosferu i pjesmu, sudionici su ručno želi raž, demonstrirajući kako se nekada kosilo žito, izrađivali snopovi i stavica.

Tradicionalnoj žetvi pridružili su se i KUD OSS Lupoglav iz Zagrebačke županije, Udruga Gotali iz Krapinsko-zagorske županije, te predstavnici domaćih udruga. Također, žetvi je prisustvovala i gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, kao i predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

- Naša odgovornost je osigurati da naslijeđe naših djedova i baka ostane živo te da se naša tradicija nastavi kroz buduće generacije. Kroz ovakve manifestacije, djeca i mladi imaju priliku svjedočiti i sudjelovati u aktivnostima koje su nekada bile središnji dio našeg života - izjavila je gradonačelnica Ratković.

Cijeli događaj bio je ispunjen tradicionalnom hranom i slasticama, kao što su sirni i jabučni štrukli, pite, kiflice, klipići i zdiganke koje su bile poslužene na Greševećkom stolu.

Predsjednica Udruge Biserna dolina Grešćevina Biserka Vudrag zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, kao i svim gostima koji su doprinijeli njenom uspjehu.

- Ovaj događaj predstavlja još jednu priču iz povijesti Grešćevine koju želimo prenositi dalje i njegovati. Kroz očuvanje tradicije i običaja, nastojimo sačuvati našu kulturnu baštinu i povezati zajednicu. Nastavljamo s predanim radom na očuvanju naše bogate povijesti i tradicije - poručila je Vudrag.