FOTO Svjetski poznate arije u izvedbi vrhunskih umjetnika oduševile Varaždinske Toplice Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Svjetski poznate arije u izvedbi vrhunskih umjetnika oduševile Varaždinske Toplice

VV | 11.9.2023. u 15:16h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon dvije sjajne umjetničke klavirske večeri u nedjelju navečer zvijezde su još malo sjajnije zasjale od oduševljenja. Naime, pred publikom na arheološkom nalazištu, kao u najljepšoj glazbenoj razglednici, nastupili su vrsni, svjetski poznati operni pjevači uz pratnju Gianfranca Pappalarda Fiumare u sklopu festivala Noctes Aquae Iasae. To je bio i o i zadnji dan ovogodišnjeg, trećeg izdanja festivala, a Gala koncertom obilježen je i završetak obilježavanja 30. obljetnice Varaždinske županije. 

Noctes_Aquae_Iasae_2.jpg

Atraktivne operne arije, razigrane ritmovima Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih poznatih kompozitora pružile su posjetiteljima doživljaj za pamćenje. Roberto Cresca, svojom je razigranošću opčinio posjetitelje, Alessio Quaresima Escobar baritonom je otplovio u neslućene glazbene dubine, a drage dame i vrhunske umjetnice na svoj su način interpretirale neke od najpoznatijih arija na svijetu. Martina Tomčić još je jednom pokazala zašto je toliko cijenjena i često u poziciji da evaluira glazbene klasične vještine, Jelena Štefanić svojim je zvonkim sopranom jednostavno začarala sve oko sebe, a Eva i Sofija interpretacijskom su svježinom dočarale svu ljepotu poznatih djela još poznatijih kompozitora. Baš kao i muške kolege i operne pjevačice već su imale priliku nastupati na pozornicama širom svijeta i prava je sreća imati ih prigodu slušati i u Hrvatskoj.

- Ovim koncertom završio je trodnevni festival klasične glazbe u Varaždinskim Toplicama. U naše mjesto stigli su umjetnici svjetskog glasa i najpoznatije pozornice kao što su milanska Scala i Carnegie Hall zamijenili pozornicom pod vedrim nebom. Pred ovim događanjem je blistava budućnost, što je vidljivo i po broju posjetitelja. Ovo je treća godina održavanja, a porast je u odnosu na prošlu godinu udvostručen. Nadam se da će upravo Noctes Aquae Iasae postati naša glavna manifestacija - izjavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. 

Noctes_Aquae_Iasae_3.jpg

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je festival upotpunio ovogodišnji raznolik i bogat program obilježavanja Dana Varaždinske županije.

- Ovime smo na jedan prekrasan način zaokružili tjedan posvećen Varaždinskoj županiji. Život se sastoji od trenutaka kojih se sjećamo kroz cijeli život, a upravo ovaj koncert, odnosno ovaj festival na ovom prekrasnom arheološkom lokalitetu čine taj magičan trenutak i uvjerena sam kako ćemo svi odavde otići s jednom prekrasnom emocijom. Varaždinska županija i dalje će podupirati ovakva i slična događanja, kao i udruge, organizacije, samostalne umjetnike, jer svi oni kreatori su naše kulture i baštine, oni su duša svoje općine, svog grada, a u konačnici i Varaždinske županije – rekla je zamjenica Zagorec zahvalivši se svim umjetnicima, a posebno idejnoj začetnici festivala Jeleni Štefanić koja je svoju ideju pretočila u ovu uspješnu manifestaciju koja Varaždinskim Toplicama daje dodanu vrijednost kada je u pitanju razvoj kulturnog turizma.

Noctes_Aquae_Iasae_35.jpg

Na koncertu su bili i varaždinski župan Anđelko Stričak, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, saobrski zastupnici Damir Habijan i Natalija Martinčević, a svi zajedno s publikom umjetnike su nagradili velikim pljeskom.

- Na zadnjoj festivalskoj večeri okupilo se više od 700 posjetitelja, a ukupan broj posjetitelja veći je od 1300. To je pokazatelj da kod nas postoji publika koja prepoznaje vrijednost klasične glazbe i želi u svom kraju pozdraviti svjetske zvijezde te uživati u njihovim jedinstvenim izvedbama. Sama činjenica da su oni, s već ispunjenim rasporedima, odabrali za svoj nastup Varaždinske Toplice govori puno o budućnosti i kvaliteti koncepta samog festivala. Ovaj projekt Turističke zajednice Varaždinskih Toplica i Jelene Štefanić za cilj ima da ovaj festival postane prepoznatljiv u ovom dijelu Europe, osim po vrhunskoj glazbi i po ljepoti očuvane arheološke baštine - zaključila je Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice grada Varaždinske Toplice.

Noctes_Aquae_Iasae_1.jpg

 

 

Označeno u