FOTO Svečanom sjednicom proslavljeno 30 godina od osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec Foto: Općina Mali Bukovec

FOTO Svečanom sjednicom proslavljeno 30 godina od osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec

Varaždinske vijesti | 6.5.2023. u 19:07h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu obilježavanja Dana općine Mali Bukovec, općinska Vatrogasna zajednica slavi svoj veliki jubilej. Naime, svečanom sjednicom u prostorijama Vatrogasnog doma u Malom Bukovcu proslavljena je 30. obljetnica osnutka Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec unutar koje djeluju četiri dobrovoljna vatrogasna društva.

Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, ujedno i član Vatrogasne zajednice Općine, pokrovitelj je proslave 30 godina općinske Vatrogasne zajednice u čijem je sastavu na početku djelovalo devet dobrovoljnih vatrogasnih društava, a sada četiri.

- Nažalost, demografska slika Hrvatske preslikava se i na ovako malu ruralnu općinu kao što smo mi, a onda i na vatrogasce. Uključivši se u obilježavanje 30. rođendana Zajednice, želimo pokazati da su nam vatrogasci u Općini Mali Bukovec jako važni jer se cjelokupni sustav Civilne zaštite temelji na našim dobrovoljnim vatrogascima - rekao je Marković.

- Zakon o civilnoj zaštiti predviđa za cijeli teritorij Republike Hrvatske određenu snagu koja može djelovati u svakoj ugrozi. Kod nas su to vatrogasci, a ono što je jedinstveno u Europi, imamo ogroman broj dobrovoljnih vatrogasaca u Hrvatskoj. Tako i mi u Općini Mali Bukovec imamo dobrovoljce koji svoje slobodno vrijeme, kojeg je u današnje vrijeme sve manje, ipak koriste u vatrogastvu. Zbog toga su nam oni neizmjerno bitni i važni - dodao je Marković.

Načelnik Marković kaže kako su u proteklih 30 godina mještani, pokrovitelji, sponzori iz dalekih zemalja i Općina ulagali značajna sredstva u opremu, ali nove tehnologije ih tjeraju da se oprema mijenja. Za tu opremu u Vatrogasnom domu nema mjesta, a zbog toga si je Općina Mali Bukovec u sljedećih pet godina postavila prioritet napraviti nove prostore za vatrogasce te kupiti najmanje jedno novo navalno vozilo.

- To su planovi koji će se nadovezati na ono što su naši vatrogasci u posljednjih 30 godina gotovo sami postigli. Naime, prije tri desetljeća Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec imala je proračun 2 tisuće eura, a danas za vatrogasce izdvajamo 25 tisuća eura godišnje. U tom se djelu situacija popravila, no porasle su cijene opreme, kao i gradnje vatrogasnih domova i morat ćemo ih u tom dijelu popratiti. Nadamo se da ćemo na taj način uspjeti osuvremeniti naše kompletno vatrogastvo - zaključio je Marković i vatrogascima zaželio još puno ovakvih druženja i obljetnica, a što manje intervencija.

Mario Milner, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec ističe da mu je velika čast biti predsjednikom Zajednice prilikom ovako velikog jubileja, a nada se da će se ova tradicija vatrogastva, koja je u Bukovečkom kraju prisutna skoro 140 godina, nastaviti.

- Vatrogasci su okosnica ovako malih sredina, ne samo u protupožarnoj preventivi već i u humanitarnom radu. Naša dužnost je da damo sve od sebe i podržavamo naša društva kako bi oni uspješno radili i dalje te da se održavaju jer znamo koliko je to danas teško, obzirom da se radi o dobrovoljstvu, a današnja mladost nije toliko zainteresirana kao nekada – poručio je Milner.

Milner smatra kako je mladež, koja bi trebala biti temelj i osnovica društva, pala u drugi plan. Zbog toga Vatrogasna zajednica Općine Mali Bukovec redovito organizira vježbe, odlaske na vatrogasne kampove, a sve u cilju kako bi privukli mlade i očuvali tradiciju vatrogastva.

Ovaj veliki jubilej Vatrogasne zajednice Općine Mali Bukovec bila je i prilika prisjetiti se i samih početaka rada zajednice. Stoga su pred govornicu stali svi predsjednici Vatrogasne zajednice Općine i ispričali o svemu onome što se napravilo prilikom njihovog mandata.

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela nagrada i priznanja osobama i udrugama koji su svojim djelovanjem pozitivno utjecali na Vatrogasnu zajednicu, ali i društvo u cjelini. Među brojnim nagrađenima bio je i načelnik Marković, koji je za svoj rad primio zlatnu plaketu.