FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Ljubešćica Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Ljubešćica

| 4.8.2022. u 21:51h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je proslavljen Dan Općine Ljubešćica. Nakon intoniranja hrvatske himne, okupljeni su minutom šutnje odali počast našim sumještanima Josipu Dvorskom, Mladenu Horvatiću, Josipu Ivanušecu, Draženu Klariću, svim poginulim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Svečanoj su sjednici nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Jenkač, izaslanica hrvatskog premijera i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i drugi gosti.

Prvi se okupljenima obratio predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Ivanušec, koji je naglasio da je između dvije svečane sjednice povodom dana općine Općinsko vijeće održalo 9 sjednica na kojima se raspravljalo o 85 točaka dnevnog reda.

- Odluke koje donosi općinsko vijeće prvenstveno su uvijek usmjerene cilju da poboljšamo svoj životni standard i stvorimo preduvjete za ubrzaniji razvoj naše zajednice. Stoga, prije svega želim istaknuti kako smo početkom 2022. godine modernizirali rad Općinskog vijeća tako da su ,,papirnate" sjednice otišle su u povijest, a svi vijećnici dobili su na korištenje prijenosna računala- tablete, za potrebe održavanja sjednica Općinskog vijeća - rekao je uvodno Ivanušec te dodao:

- Od donijetih Odluka posebno želim istaknuti donošenje najvažnijeg godišnjeg akta- Proračuna Općine Ljubešćica za 2022.godinu, prihvaćanje Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2021. godinu, kao i prihvaćanje Godišnjeg izvješća o poslovanju trgovačkog društva Poduzetnički centar Ljubešćica d.o.o. za 2021.godinu, a zatim i pokretanje postupka za donošenje Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Ljubešćica, Odluku o pokretanju postupka izrade Monografije Općine Ljubešćica povodom 30. obljetnice njena osnutka, Odluku o financiranju produženog boravka učenika Osnovne škole Ljubešćica, suglasnost Poduzetničkom centru za prodaju zemljišta u poduzetničkoj zoni našem mještaninu, mladom poduzetniku, Odluku o suglasnosti na projekt ,,Izgradnja i opremanje dječjeg igrališta u Ljubešćici". Sa zadovoljstvom mogu reći kako se nalazimo pred razdobljem u kojem će do punog izražaja doći nastojanja da svojim nadolazećim projektnim aktivnostima i infrastrukturnim rješenjima doprinesemo razvoju općine - rekao je Ivanušec.

- Mandat koji je iza nas jasno pokazuje rezime našeg rada, ali i obvezuje nas na daljnji rad i odgovornost da ćemo biti vlast koja uspješno ostvaruje i provodi odluke i prioritete žitelja Općine. Ovako dobar rezultat uspjeli smo ostvariti
isključivo zbog toga što smo bili dosljedni svojem cilju - učiniti Ljubešćicu boljim mjestom za kvalitetan i moderan život. Realizacijom značajnih projekata sigurnim korakom idemo prema tom cilju. S pogledom na budućnost i u želji da započete i planirane projekte ostvarujemo i dalje zajedničkim snagama, ovim putem zahvaljujem na
angažmanu i suradnji načelniku općine Ljubešćica Nenadu Horvatiću, te djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela na čelu s pročelnicom Suzanom Žugec - zaključio je Ivanušec.

O ostvarenom na području Općine govorio je načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić, a Dan Općine prigodnim su riječima čestitali izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Jenkač, izaslanica hrvatskog premijera i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Sukladno praksi Općine Ljubešćica u nagrađivanju izvrsnosti učenika i mentora za postignute rezultate na značajnim natjecanjima ove godine su nagrađeni Dorijan Sakač, učenik 7. razreda za osvojeno 2. mjesto na županijskom natjecanju iz tehničke kulture, kojem je mentor bio Josip Toma i Marija Trakoštanec, učenica 7. razreda za osvojeno 3. mjesto na županijskom natjecanju iz kemije, a mentorica je bila Gordana Ban.

U školskoj godini 2021/2022. s odličnim uspjehom 5,00, 5. razred završilo je troje učenika te je Općina Ljubeščica prijenosnim računalima na večerašnjoj svečanoj sjednici nagradila učenike Osnovne škole Ljubešćica Emiliju Horžić., Lovru Ivanušeca i Antonija Ferčića.

Zahvalnice Općine Ljubeščica, u znak zahvalnosti za sve učinjeno na dobrobit slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske, a osobito za izniman doprinos zajednici Zahvalnica Općine Ljubešćica, za izuzetan doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i unaprjeđivanje kvalitete društvenog života
braniteljske populacije, dodijeljene su hrvatskim braniteljima Mirku Mikulčići i Damiru Mlinariću.

Mirko Mikulčić hrvatski je branitelj u Domovinskom ratu, sudjelovao na bojišnicama na prvim crtama
bojišta u izravnom pružanju otpora agresoru u funkciji obrane suvereniteta Republike Hrvatske, ratni
zarobljenik zatočen u srpskim logorima.

Dana 15.1.1991.godine prima se kao pripadnik policije u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava Varaždinska, a po završetku tečaja za policajca raspoređuje se na radno mjesto pozorničko-patrolne djelatnosti u policijsku stanicu Novi Marofu zvanju mladi policajac.

Dana 1.1.1996.godine premješta se na radno mjesto oružar u IV PP Novi Marof za koje je propisano službeničko zvanje referent. Privremeno upućen u PU Vukovarsko-srijemsku 11.9.1991.godine, a zatočen je 20.11.1991.godine i odveden u koncentracijski logor Stajčevo.

Razmijenjen dana 10.12.1991.godine. Umirovljen je 15.6.1996.godine i promaknut u zvanje narednik. Nositelj je odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog, Spomenice Domovinskog rata, Spomen-plakete Vukovara, Reda hrvatskog trolista.

Mirko Mikulčić danas je istaknuti član Udruge hrvatskih branitelja Općine Ljubeščica, pomalo samozatajan, srdačan, držao se hrabro u najtežim vremenima na ratištima, služio je kao primjer pripadnicima u postrojbi, u izvršavanju zadataka i aktivnosti Udruge izrazito predan postu i ljudima s puno entuzijazma i velikodušnosti.

Damir Mlinarić je kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, sudjelovao na bojišnicama na prvim crtama bojišta u izravnom pružanju otpora agresoru te u funkciji obrane suvereniteta Republike Hrvatske, ratni zarobljenik zatočen u srpskim logorima.

Dana 10.6.1991.godine dragovoljno pristupa u obranu suvereniteta RH u 1. brigadu Zbora narodne garde, raspoređen u 4. pješački bataljun.

S postrojbom sudjeluje u izrazito teškim obrambenim operacijama protiv srbočetničkih paraformacija i takozvane ,,JNA" na Istočnoslavonskom bojištu na području grada Vukovara.

Tijekom srpnja 1991. godine sudjeluje u bojevnim djelovanjima na području Petrinje, a tijekom kolovoza i rujna na području Nove Gradiške.

U listopadu s postrojbom se vraća u Istočnoslavonsko bojište na područje Vukovara, te 1.11.1991.godine prilikom neprijateljskog napada uslijed eksplozije granate biva ranjen u desnu nogu, te je zarobljen i odveden u koncentracijski logor ,,Stajčevo", te u ,,Srijemsku Mitrovicu".

U logorima trpi teške psihofizičke torture i mučenja sve do 14.8.1992. kada je razmijenjen. Nakon povratka iz zatočeništva i kratkog oporavka vraća se u postrojbu te s istom odlazi u Zadarsko zalede gdje boravi od siječnja do veljače 1993.godine.

Dana 1.7.1993.godine odlazi iz 1.gardijske brigade, a umirovljen je 1.6.2005.godine s činom natporučnik pješaštva.
Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom Domovinske zahvalnosti.

Damir Mlinarić danas je istaknuti član i tajnik Udruge hrvatskih branitelja Općine Ljubešćica, vedre naravi,
marljiv, empatičan, služio je kao primjer pripadnicima postrojbi, vjerno uz potrebite i ogromna srca za obitelj
i ljude, bez traženja osobne koristi, izrazito sposoban u vođenju aktivnosti i projekata Udruge.